UPALJEN NARANDŽASTI METEOALARM ZA OVO PODRUČJE U SRBIJI: U narednih sat vremena očekuje se oluja!


IZVOR: Republika - 29.06.2024 | 18:47


Građanima se savetuje da budu vrlo oprezni.

Foto: shutterstock, RHMZ/printscreen
UPALJEN NARANDŽASTI METEOALARM ZA OVO PODRUČJE U SRBIJI: U narednih sat vremena očekuje se oluja!

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je hitno upozorenje za južni Banat zbog predstojeće jake konvektivne oblačnosti koja bi mogla prouzrokovati lokalno intenzivne pljuskove sa grmljavinom, gradom i olujnim vetrom u narednom satu.

Za ovo područje je aktiviran narandžasti meteoalarm, što označava da su prognozirane opasne vremenske pojave koje mogu uzrokovati značajnu materijalnu štetu i predstavljati ozbiljan rizik po ljude i životinje. Građanima se savetuje da budu vrlo oprezni, da prate uputstva i preporuke nadležnih službi, kao i da redovno prate informacije o promenama vremenskih uslova.

Foto: RHMZ/printscreen

Index opasnosti

Trenutno je u Beogradu pretežno sunčano i toplo sa temperaturom od oko 30 stepeni Celzijusa. Očekuje se da će maksimalne temperature u nedelju i ponedeljak dostizati između 35 i 37 °C. Najviše temperature trenutno se beleže u Novom Sadu, Negotinu i Zaječaru, gde termometri pokazuju 31 stepen Celzijusa.

Foto: RHMZ/printscreen

UV index

U narednim danima se predviđa nastavak nestabilnog vremena sa čestim olujama praćenim grmljavinom, gradom, olujnim vetrom i obilnim padavinama. Posebno je istaknuto da se od ponedeljka uveče očekuje ponovna pojava grmljavinskih nepogoda, sa naglašenim rizikom od grada, olujnog vetra i lokalno obilnih padavina tokom noći između ponedeljka i utorka. RHMZ će nastaviti da izdaje hitna upozorenja za specifične lokacije sa kratkim vremenom predviđanja od jednog do dva sata unapred kako bi građani mogli da se pravovremeno informišu i preduzmu potrebne mere zaštite.

BONUS VIDEO: