POČINJE NOVI TOPLONI TALAS: Pakao kreće od danas!


IZVOR: Tamara JANIĆ - 06.07.2024 | 06:06


Maksimalna dnevna temperatura do 34 stepena.

Foto: Shutterstock
POČINJE NOVI TOPLONI TALAS: Pakao kreće od danas!

Danas je počeo novi toplotni talas koji će zahvatiti Srbiju i očekuje se da će trajati minimum 10 dana. Sunčan i topao dan je pred nama, uz slab do umeren vetar, a na jugu Banata povremeno i jak, jugoistočni. Najniža temperatura kretaće se od 12 do 19 stepeni, dok će najviša dnevna biti između 30 i 34 stepena.

Od 8. do 15. jula, širom Srbije očekuje se maksimalna temperatura od 35 do 40°C. Nakon 15. jula, tropske temperature će se zadržati, ali će na severu i zapadu zemlje biti malo ugodnije. Najtoplije će biti na istoku Srbije, u gradovima poput Zaječara i Negotina, gde se očekuju najviše temperature.

Toplotni talas će doneti tropske noći mnogim predelima Srbije, sa minimalnom temperaturom koja se neće spuštati ispod 20°C, u Beogradu čak ni ispod 25°C. Očekuje se da će ovaj intenzivan toplotni talas trajati najmanje dve nedelje, tokom kojih ne treba očekivati padavine. Trenutne prognoze ne ukazuju na skoru pojavu osveženja sa pljuskovima.

Ovaj dugotrajni toplotni talas iziskuje oprez i pridržavanje saveta stručnjaka kako bi se izbegle potencijalne negativne posledice po zdravlje. Podaci o očekivanim temperaturama ukazuju na potrebu za adekvatnom zaštitom od vrućine i redovnim hidriranjem, posebno tokom najtoplijih delova dana. Takođe, važno je ograničiti boravak na direktnom suncu i izbegavati fizičke aktivnosti tokom najtoplijih sati.

Uzimajući u obzir predstojeći period visokih temperatura, apeluje se na građane da budu posebno oprezni i da preduzmu sve neophodne mere kako bi se zaštitili od vrućine. Ovo je naročito važno za najosetljivije grupe stanovništva, poput starijih osoba, male dece i hroničnih bolesnika. Redovno praćenje vremenskih prognoza i pridržavanje saveta stručnjaka mogu značajno doprineti očuvanju zdravlja tokom ovog perioda visokih temperatura.

BONUS VIDEO