U OVIM DELOVIMA SRBIJE STIŽE RASHLAĐENJE: Toplotni talas i suše prekinuće pljuskovi sa GRMLJAVINOM!


IZVOR: Republika/A.K.G. - 08.07.2024 | 16:22


Prema prognozama, očekuje se da će temperature nastaviti da rastu u narednim danima.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić, Tanjug/J. ILIĆ, Republika, Shutterstock
U OVIM DELOVIMA SRBIJE STIŽE RASHLAĐENJE: Toplotni talas i suše prekinuće pljuskovi sa GRMLJAVINOM!

Srbija se suočava sa novim toplotnim talasom, koji je već danas doneo temperature preko 30°C. U Beogradu se temperatura popea na 30°C, dok se očekuje da će maksimalna temperatura danas biti između 33 i 37°C, čak do 35°C u Beogradu.

U jugozapadnim predelima zemlje očekuje se jači razvoj oblačnosti i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, naročito u brdsko-planinskim predelima poput Prijepolja, Nove Varoši, Priboja, Sjenice i Tutina. U tim predelima se očekuje i više od 20 litara kiše po kvadratnom metru u kratkom vremenskom intervalu.

Povećanje temperatura tokom narednih dana

Prema prognozama, očekuje se da će temperature nastaviti da rastu u narednim danima. Maksimalna temperatura sutra će biti od 34 do 38°C, a od srede čak i do 39°C. U urbanim sredinama kao što su Beograd i Vojvodina, očekuju se tropske noći, sa minimalnom temperaturom koja neće padati ispod 20°C, odnosno 25°C u Beogradu.

Upozorenje na sušno vreme i visoke UV indekse

S obzirom na sušno vreme i visoke temperature, postoji opasnost od šumskih požara i niskog rastinja. Takođe, vrednosti UV indeksa će biti ekstremno visoke, pa se preporučuje izbegavanje izlaganja suncu u periodu od 10 do 16 časova duže od 10 minuta bez zaštite. Takođe, visoke temperature mogu dovesti do opasnosti od toplotnog udara i sunčanice, te se preporučuje pridržavanje saveta lekara.

Bez značajnijeg zahlađenja na vidiku

Prema današnjim prognozama, ne očekuje se značajnije zahlađenje sa padavinama u narednom periodu, a toplotni talas se očekuje da će potrajati bar do 20. jula. Zbog toga se preporučuje oprez prilikom paljenja vatre na otvorenom, kako bi se izbegle potencijalne opasnosti od šumskih požara.

BONUS VIDEO