NAJGORE MOGUĆE VESTI! Toplotni talas NE PRESTAJE! NIŠTA OD OČEKIVANOG ZAHLAĐENJA, temperature narednih dana do 40 stepeni


IZVOR: Republika/M. L. - 11.07.2024 | 08:10


RHMZ hitno upalio sve alarme

Foto: Tanjug/Ap/M. MILIVOJEVIĆ, Shutterstock
NAJGORE MOGUĆE VESTI! Toplotni talas NE PRESTAJE! NIŠTA OD OČEKIVANOG ZAHLAĐENJA, temperature narednih dana do 40 stepeni

Jak i dugotrajan toplotni talas do kraja sedmice, 14. jula, usloviće maksimalne temperature u Srbiji od 35 do 40 °C, a na području Beograda od 37 do 40 °c, objavljeno je jutros upozorenje na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina sa velikom verovatnoćom će se nastaviti i početkom naredne nedelje.

Foto: RHMZ Srbije

RHMZ upozorenje

U većini urbanih sredina ove sedmice očekuju se tropske noći, upozorava RHMZ.

U Srbiji vreme danas sunčano i veoma toplo. Vetar slab do umeren, istočni i jugoistočni.

Jutarnja temperatura od 15 do 25, a maksimalna dnevna kretaće se od 35 do 39 stepeni.

U Beogradu, kao i ostatku Srbije sunčano i veoma toplo. Vetar slab do umeren, istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od 21 do 25, a najviša oko 39 stepeni.

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da će ekstremne vrućine potrajati sigurno do 20. jula.

- Vrelo bar do 20. jula, kada bi moglo osvežiti. Retki pljuskovi ovih dana, posebno oko 14. 7, ali bez osveženja. U petak i za vikend lokalno i preko +40 - kaže meterolog Marko Čubrilo i najavljuje ozbiljno nevreme posle ovog datuma.

- U narednih nekoliko dana očekuje se izuzetno toplo vreme nad regionima severne Bačke i Banata, kao i na zapadu regiona centralne i južne Srbije, sa temperaturama koje će dostizati oko +41 stepen Celzijusa - piše Čubrilo i dodaje:

- Nešto češća pojava grmljavinskih pljuskova tek u nedelju, i to nad regionima zapadne i južne Bačke, severne Bačke i Banata i na jugu regiona centralne i južne Srbije.

- Oko 20. 7. nad većim delom Srbije moguća nešto češća pojava pljuskova - najavljuje Čubrilo.

BONUS VIDEO: