STIZAĆE VAM PORUKE NA SVAKA DVA SATA! SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE UPOZORIO NA HAOS KOJI SLEDI OD OVOG DATUMA! Priremite se!


IZVOR: Republika/M.S. - 18.07.2024 | 16:30


Srbija će

Foto: Shutterstock, freesvg.org
STIZAĆE VAM PORUKE NA SVAKA DVA SATA! SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE UPOZORIO NA HAOS KOJI SLEDI OD OVOG DATUMA! Priremite se!

Sektor za vanredne situacije prosledio je i u Bujanovac upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda za područje Srbije na grmljavinske nepogode od srede do nedelje 21. jula. Zbog toga se lokalnim samouprava nalaže da pojačaju pripravnost komunalnih i spasilačkih službi, pišu bujanovacke.co.rs.

"Očekuje se veoma nestabilno vreme sa lokalnom pojavom grmljavine sa gradom, jakim i olujnim vetrom, kao i većom količinom padavina za kratko vreme (od ≥ 10l/m2 u periodu do 3h), uz napomenu RHMZ-a da je tačnu lokaciju stvaranja premeštanja i jačine samih nepogoda unapred teško odrediti, a da će hitnim upozorenjima izdavati 1 do 2 h unapred".

Kako se navodi u upozorenju, radi se o veoma opasnim vremenskim pojavama, koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

"Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe. S obzirom na najavljeno, mogu se očekivati poteškoće u urbanim sredinama ( posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima), problemi u saobraćaju i trnsportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti, kao i rizik od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizika od iniciranja pojave požara, probleme u telekomunikacijama, moguće veće štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini i u poljoprivredi, naročito u kombinaciji sa jakim vetrom i intenzivnim pljuskovima".