"HARON" HRLI KA SRBIJI! Čeka nas "vatreni zagrljaj" nakon ovog datuma, kraj mu se ne nazire! Meteorolog Ristić upozorava na pakao!


IZVOR: Republika/M.S. - 31.07.2024 | 20:08


Toplotni talas tek stiže!

Foto: RHMZ/printscreen
"HARON" HRLI KA SRBIJI! Čeka nas "vatreni zagrljaj" nakon ovog datuma, kraj mu se ne nazire! Meteorolog Ristić upozorava na pakao!

Nakon kiše koja će pasti u petak popodne i noći između petka i subote, postoje naznake i za jače nevreme prvog dana vikenda, kaže za 24sedam meteorolog Ivan Ristić.

- U petak poslepodne očekujemo pljuskove kojima će biti zahvaćena zapadna, a verovatno i severna Srbija. U subotu možemo očekivati dosta kiše u većem delu Srbije ali jugoistok će ostati suv. Neće biti prevelikih padavina, oko 20 do 30 litara - objasnio je Ristić.

On nije isključio da će u subotu biti i nepogoda. Ipak, isključuje mogućnost superćelijskih oluja.

- Oluja i tornada neće biti, ali su moguće nepogode. A onda od 5. avgusta kreće ponovo toplije vreme i stiže toplotni talas - naglasio je meteorolog.

Haron ide ka Srbiji

Ali Ristić je najavio i da afrički anticiklon Haron ubrzano ide prema Srbiji i upravo posle 5. avgusta počeće toplotni talas "kome se trenutno ne vidi kraj".

- Očekujete temperature blizu 40 stepeni Celzijusa - kaže Ristić.

Inače, Ristić je prognozirao i maksimalne temperature koje ćemo imati narednih dana do ponedeljka.

- U petak bi maksimalne temperature mogle  biti od 35 do 39 stepeni. Na zapadu zemlje mogući pljuskovi i grmljavina u popodnevnim časovima. U subotu se očekuje dolazak svežijeg i vlažnijeg vazduha, što će u većini Srbije doneti pljuskove praćene grmljavinom. Najviša temperatura će biti između 30 i 34 stepeni – izjavio je Ristić.

Već u nedelju padavine će prestati a od ponedeljka 5. avgusta se zatvaraju "Bečka vrata".

- To znači da počinje toplije vreme i jačanje afričkog ciklona. To će doneti i maksimalne dnevne temperature od 35 do 40 stepeni Celzijusa. Čitav avgust se mogu očekivati visoke temperature. Za očekivati je da će biti više od 20 tropskih dana - naglasio je Ristić.