STIŽE NEVREME U OVE DELOVE SRBIJE! RHMZ već upalio alarme! JEDNI ĆE CRKAVATI OD VRUĆINE, DRUGI IZ OVOG RAZLOGA NEĆE MOĆI DA PROVIRE NAPOLJE!


IZVOR: Republika - 04.08.2024 | 16:10


U istočnoj i jugoistočnoj Srbiji biće na snazi žuto upozorenje zbog visokih temperatura, a u Bačkoj i Banatu zbog grmljavine.

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/S. AĆIMOVIĆ
STIŽE NEVREME U OVE DELOVE SRBIJE! RHMZ već upalio alarme! JEDNI ĆE CRKAVATI OD VRUĆINE, DRUGI IZ OVOG RAZLOGA NEĆE MOĆI DA PROVIRE NAPOLJE!

RHMZ najavio je da će do polovine avgusta biti toplo uz deficit padavina.

Naglašavaju da će do kraja dana biti pretežno sunčano i umereno toplo uz slab razvoj dnevne oblačnosti.

- U ponedelјak i utorak (05-06.08.) promenlјivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i prosečno toplo uz maksimalne temperature od 27 do 32 °S. Pojava kratkotrajne kiše ili plјuska s grmlјavinom biće veoma retka (izolovana) - kažu i dodaju:

- Od srede (07.08.) sunčano i sve toplije, pa se od četvrtka (08.08.) u većini mesta očekuje od 33 do 36 °S, a početkom druge dekade avgusta lokalno i više.

Danas na teritoriji cele Srbije nema nijednog meteoalarma. Ipak, već sutra, biće upaljeni alarmi zbog potencijalne grmljavine i to u dva dela Srbije: u Bačkoj i Banatu.

U istočnoj i jugoistočnoj Srbiji biće na snazi žuto upozorenje zbog visokih temperatura, dok u ostatku zemlje nema upozorenja.

U utorak, na snazi će biti žuto upozorenje na grmljavinu u sledećim delovima zemlje: Zapadna Srbija, Jugozapadna Srbija, Jugoistočna Srbija Kosovo i Metohija.

RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje:

- Na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca narednih dana vodostaji će se kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Brzavi, Moravici, Kolubari, Jablanici, Vlasini i Lugomiru proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu).

Bonus video