STIŽE NAM LUCIFER! Žestoke vrućine pred vratima, a na jesen, još jedan FENOMEN!


IZVOR: Republika - 07.08.2024 | 08:40


Pre Preobraženja može se očekivati blago osveženje, ali će se toplo vreme nastaviti uz tropske noći

Foto: Shutterstock, Pixabay.com
STIŽE NAM LUCIFER! Žestoke vrućine pred vratima, a na jesen, još jedan FENOMEN!

Prema meteorologu Ivanu Ristiću, tropske temperature će trajati do oko Preobraženja 19. avgusta, ali se očekuje blago osveženje oko 17. avgusta. Ovaj toplotni talas, nazvan "Lucifer" u Italiji, zahvatiće i Balkan, donoseći temperature od 37 do 40 stepeni Celzijusa.

Vrućine će trajati tokom većeg dela sledeće nedelje sa dnevnim temperaturama između 36 i 40 stepeni u celoj Srbiji.

Prognoza za avgust:

Pre Preobraženja može se očekivati blago osveženje, ali će se toplo vreme nastaviti uz tropske noći i dnevne temperature između 37 i 40 stepeni.

Najtopliji dani biće 12, 13. i 14. avgust sa temperaturama do 40 stepeni. Jutarnje temperature će biti do 28 stepeni.

Prognoza za jesen:

Očekuje se dosta sunca i topliji septembar za oko 2 stepena od proseka. U drugoj polovini meseca može doći do prodora hladnijeg vazduha i zahlađenja uz kišu.

Očekuje se toplija jesen od proseka, sa mogućnošću spajanja leta sa miholjskim letom. Fenomen La Ninja može uticati na nešto svežiju jesen u poređenju sa prošlom godinom.

Tokom toplotnog talasa, pijte dovoljno vode i izbegavajte boravak napolju tokom najtoplijeg dela dana. Obratite pažnju da temperatura u stanu ne prelazi 33-34 stepena, ili noću 30 stepeni, posebno u Beogradu. Hronični bolesnici treba da redovno uzimaju terapiju.

Ako planirate letovanje u septembru, imajte na umu da u Grčkoj može biti nevremena, posebno u drugoj polovini meseca.

Ristić naglašava da ekstremno visoke temperature mogu uticati na zdravlje, izazivajući nesanicu, umor i nervozu, pa savetuje da iskoristite još nekoliko dana za odmor.

(Informer)

BONUS VIDEO: