PIK TOPLOTNOG TALASA, LUCIFER UDARA JOŠ JAČE! Danas temperatura ponovo preko 40 stepeni


IZVOR: Republika/M. L. - 14.08.2024 | 06:56


Srbiju je zapljusnuo talas ekstremnih vrućina, opasnih po zdravlje.

Foto: RHMZ/printscreen, Shutterstock
PIK TOPLOTNOG TALASA, LUCIFER UDARA JOŠ JAČE! Danas temperatura ponovo preko 40 stepeni

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, posle podne u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije, kao i ponegde u Vojvodini, moguć je lokalni razvoj oblačnosti i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab i umeren vetar, na jugu Banata i u Podunavlju i jak, istočni i jugoistočni, dok će se temperatura kretati od 17 do 41 stepen.  

U Beogradu će danas biti veoma toplo i sunčano vreme, sa slabim i umerenim vetrom i najvišom dnevnom temperaturom oko 39 stepeni.

RHMZ dodaje da se ponegde od sutra uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje retka (izolovana) pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom i temperatura koja će se kretati od 35 do 41 stepen.

Jače naoblačenje očekuje se tek početkom naredne nedelje, kao i osveženje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom u svim krajevima.

Podsetimo da se juče temperatura u Evropi popela do neverovatnih visina, a među najtoplijim mestima se istakla Zenica u Bosni i Hercegovini sa 42,6 stepeni Celzijusovih.

Ovo je svakako iznenađujuća vest, posebno kada se uzme u obzir da se Zenica obično ne pominje u kontekstu ekstremnih vremenskih uslova.

Na drugom mestu po vrelini bio je grad Ajdin u Turskoj sa 43,3 stepena, a treći najtopliji grad u Evropi danas je bila Ćuprija sa 41,6 stepeni.

Ovo je jasna indikacija da se klimatski uslovi širom sveta menjaju i da ekstremna temperatura postaje sve učestalija.