U BEOGRADU ĆE KIŠA DA LIJE TRI DANA BEZ PRESTANKA! Meteorolog otkriva DA LI SRBIJA TREBA DA SE SPREMI ZA POPLAVE, jedan deo zemlje na posebnom UDARU!


IZVOR: Jovana BRANKOVIĆ - 13.09.2024 | 13:01


Meteorolog Ivan RIstić za Republiku otkrio kakvo nas vreme čeka u narednom periodu.

Foto: Printscreen/Youtube, Shutterstock
U BEOGRADU ĆE KIŠA DA LIJE TRI DANA BEZ PRESTANKA! Meteorolog otkriva DA LI SRBIJA TREBA DA SE SPREMI ZA POPLAVE, jedan deo zemlje na posebnom UDARU!

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas na obilne padavine sutra i u nedelju na širem području Srbije, kao i na jak i olujni vetar na području Vojvodine i Zapadne Srbije.

Podsećanja radi, susednu Hrvatsku je prethodnih dana zahvatilo jako nevreme praćeno burom na moru u Dalmaciji, poplavama u dalmatinskim primorskim gradovima, ali i poplavama u Zagrebu i slavonsklim mestima. Cela zemlja je pod vodom i udarima snažnog nevremena, koje je prekinulo turističku sezonu.

Hoće li Srbija biti poplavljena?

Kako je za Republiku rekao meteorolog Iva Ristić, hladan polarni front zahvatio je našu zemlju i doneo značajan pad temperature. Očekuje se da temperature budu u rasponu od 10 do 15 stepeni Celzijusovih, što je ispod proseka za septembar.

Foto: Tanjug-s acimovic, K1

Meteorolog Ivan Ristić otkrio kakvo nas vreme čeka

Sutra popodne i u nedelju prepodne, ciklon iznad nas će dodatno ojačati, što će povećati intenzitet vetra i kiše, naročito u severnoj polovini zemlje.

- Očekuje se od 30 mm padavina do 50 mm u Vojvodini, najviše na potezu između Novog Sada i Beograda. Na udaru će najviše biti potez od Sremske Mitrovice do Vršca. Oko Beograda ima šanse da kiša pada 3 dana bez prestanka, ali to nije preterana količina kiše. Za poplave je potrebno da ta količina padne za jedan dan - istakao je Ristić i dodao da ako ćemo, ipak, izbeći, hrvatski scenario.

Upozorenje RHMZ

- Sutra uveče i u toku noći ka nedelji, kao i u nedelju,15. septembra, na području Vojvodine, Mačve, Šumadije, kao i na teritoriji Beograda očekuje se veća količina padavina, od 20 do 40 mm za period od 24 -36 sati, a na području Braničevskog okruga, lokalno i preko 40 mm - navodi RHMZ.

- Tip kiše je jesenja kiša. U Austriji, Češkoj i Hrvatskoj se očekuje 250 mm kiše i preko, a čim to pređe, reke se izlivaju. T se desilo u Obrenovcu 2014. godine - kazao je naš meteorolog za Republiku.

Foto: shutterstock

Vremenska prognoza

Vraća nam se leto?

Ne odlažite kratke rukave, savetuje Ristić, jer će temperature ići na gore. Ipak, sa letom se najverovatnije opraštamo.

- Idu jesenje temperature. Ova tri dana će baš biti hladno. Temperature liče na novembarske, a od utorka nam sledi porast temperatura. Biće oblačno i biće uslova za kišu, a počinej da duva i košava - kazao je on.

- U trećoj dekadi septembra temperature rastu, biće 22° do 25°C, što su normalne temperature za kraj septembra. -

BONUS VIDEO