ALARMANTNO UPOZORENJE: Ciklon iz Italije preti Srbiji!


IZVOR: Republika/ T. J. - 18.09.2024 | 22:46


Ciklon će uticati na vreme u ovom području, ali i na Jadranu, Balkanu i u Srbiji.

Foto: Shutterstock
ALARMANTNO UPOZORENJE: Ciklon iz Italije preti Srbiji!

Snažan ciklon koji je prethodnih dana prouzrokovao katastrofalne poplave u centralnoj Evropi sada se nalazi nad centralnim delom Mediterana. Ovaj ciklon stigao je na neobičan način, preko Panonske nizije do Karpata, a zatim retrogradno krenuo na zapad i dospeo u Đenovski zaliv. Italija se suočava sa vrlo obilnim padavinama, a lokalno se očekuje da padne od 100 do 300 litara kiše po kvadratnom metru, što može dovesti do poplava i bujica.

Uticaj ciklona na vreme u Srbiji i regionu

Ciklon će uticati na vreme u ovom području, ali i na Jadranu, Balkanu i u Srbiji. Očekuje se da će talas obilnih padavina i oluja sa grmljavinom preći preko Jadranskog mora ka Balkanu i doneti vrlo obilne padavine i oluje sa grmljavinom u Dalmaciji, delovima crnogorskog primorja, kao i u Hercegovini. U Srbiji se očekuju kiša, pljuskovi i grmljavina, posebno na jugu i jugozapadu zemlje.

Detalji vremenske prognoze za Srbiju

Ujutro se očekuju kiša i pljuskovi na jugu i jugozapadu zemlje, a padavine tokom dana širiće se i prema severu. Sredinom dana, posle podne i uveče kiša i pljuskovi sa grmljavonom očekuju se u većem delu Srbije i u Beogradu, izuzev u Vojvodini i na istoku Srbije. Na jugu i na zapadu Srbije ponegde se očekuju i obilniji pljuskovi.

Upozorenje na moguće poplave i bujice

Iako će padavine biti obilne, one će biti znatno blažeg intenziteta u odnosu na one u Italiji i na obali Jadranskog mora. S obzirom na alarmantno stanje u centralnoj Evropi nakon razornih poplava, građani se pozivaju da prate uputstva nadležnih službi i ponašaju se u skladu sa njihovim najavama i upozorenjima.

Uticaj ciklona na vodostaj reka u Srbiji

Obilnije padavine neće pretiti rekama u Srbiji, a manjim tokovima južnije od Save i Dunava može doći kao "dar sa neba", s obzirom na vrlo nizak vodostaj nakon dugotrajne suše ovog leta.

Prognoza za naredne dane i vikend

U petak će na severu Srbije biti suvo, dok se u ostalim predelima očekuju kiša i pljuskovi sa grmljavinom, uglavnom u južnim i centralnim delovima. Za vikend se očekuje slabljenje ciklona, pa će drugog dana vikenda i početkom sledeće sedmice biti sunčano i toplo, uz temperature od 23 do 27 stepeni. Novo pogoršanje vremena očekuje se sredinom sledeće sedmice.

U ovakvim vremenskim uslovima važno je ostati informisan i preduzeti odgovarajuće mere opreza kako bi se zaštitila imovina i ljudski životi.

BONUS VIDEO