VRAĆA NAM SE LETO? Meteorolozi ŠOKIRALI novom prognozom: Živa u termometru se penje na 30 STEPENI!


IZVOR: Republika/J.B. - 20.09.2024 | 13:20


Evo kad dolazi novi topli talas!

Foto: ST/N. PANČIĆ, Tanjug/J. ILIĆ/M. MILIVOJEVIĆ
VRAĆA NAM SE LETO? Meteorolozi ŠOKIRALI novom prognozom: Živa u termometru se penje na 30 STEPENI!

Kalendarska jesen počinje za dva dana, ali pred nama je povratak letnjih temperatura. Vazdušni pritisak raste, što će doneti stabilizaciju vremena.

Još danas i ponegde sutra na jugu i jugozapadu Srbije moguće su lokalne kiše, dok će za vikend većinom biti sunčano, ali hladno i maglovito jutro.

U subotu će temperature biti između 20 i 25 stepeni, a u nedelju još toplije, sa maksimalnim temperaturama od 23 do 27 stepeni, dok će u Beogradu biti do 25 stepeni. Početak sledeće nedelje biće još topliji, sa temperaturama do 28 stepeni u ponedeljak i utorak.

U utorak će se pojaviti oblaci, dok se u sredu očekuje kratkotrajno zahlađenje uz kišu i grmljavinske pljuskove, sa padom temperature od 5 do 7 stepeni. U četvrtak se vreme ponovo zagreva, a do petka, pod uticajem ciklona sa Atlantika i južnog strujanja, temperature će porasti i do 30 stepeni, ističe meteorolog Đorđe Đurić.

Krajem meseca predviđa se pogoršanje vremenskih prilika, ali će temperature ostati u proseku za ovo doba godine, između 21 i 25 stepeni. Dakle, početak jeseni u Srbiji će više podsećati na leto, uz povremene promene vremena.

Ristić: Afrički anticiklon ide na pauzu!

Novi prodor hladnog arktičkog vazduha u sklopu polarnog vrtloga blizu Severnog mora doneće zahlađenje zapadnoj i severozapadnoj Evropi tokom sledeće nedelje. Takođe, očekuje se formiranje dubokog ciklona koji će tim predelima doneti obilne padavine i jake vetrove, kaže meteorolog Ivan Ristić.

- U našoj zemlji za vikend i početkom sledeće nedelje dolazi do kraće stabilizacije vremena, uz puno sunca i prijatno toplo vreme, sa maksimalnim temperaturama od 23°C do 27°C. Sredinom sledeće nedelje, usled približavanja ciklona iz zapadne Evrope, očekuje se povećanje oblačnosti, ponegde i kiša, ali će se zadržati relativno toplo vreme. Prodor hladnijeg vazduha kroz Bečka vrata očekuje se krajem septembra, tačnije za vikend 28. i 29. septembra.

Početkom oktobra biće svežije, sa maksimalnim temperaturama oko 20°C i prohladnim jutrima. Vazdušni pritisak će biti u postepenom porastu, što će dovesti do stabilizacije vremena. Tokom prve dekade oktobra, sve do Miholjdana, očekuje se manji porast temperature uz stabilno vreme, što možemo nazvati kraćim miholjskim letom, sa maksimalnim temperaturama oko 25°C. Zatim, od sredine oktobra, ponovo će se hladan arktički vazduh kretati prema nama i doneti osetnije zahlađenje.

Sve u svemu, evidentna je promena cirkulacije, posebno iznad Evrope. Azorski i sibirski anticiklon, kao i polarni vrtlog, imaće uticaj na vreme kod nas, dok islandski ciklon i afrički anticiklon idu na pauzu - ističe meteoeorlog Ristić. 

BONUS VIDEO