JOŠ ĆEMO ČEKATI NA ZIMU! Stiže novi topli talas u Srbiju!


IZVOR: Republika/ T. J. - 23.09.2024 | 13:27


Tokom perioda povećane temperature, preporučuje se da građani redovno hidriraju organizam i da izbegavaju izlaganje suncu u najtoplijem delu dana.

Foto: shutterstock.com
JOŠ ĆEMO ČEKATI NA ZIMU! Stiže novi topli talas u Srbiju!

Prema najnovijim prognozama Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, Srbiju očekuje toplotni talas u periodu od 22. septembra do 1. oktobra. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, toplotni talas se definiše kao pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti.

U saopštenju se ističe da prema najnovijem prognostičkom materijalu, u narednih deset dana neće biti uslova za pojavu toplotnog talasa. Najveća prognozirana temperatura do 26. septembra iznosiće 27 stepeni Celzijusa, dok će najniža biti 17 stepeni. Takođe, prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha neće biti u kategorijama opasne pojave.

Ovakve prognoze su od izuzetnog značaja za zdravlje ljudi, s obzirom na to da ekstremne temperature mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje. Stoga je važno da građani budu svesni potencijalnih rizika i preduzmu odgovarajuće mere opreza.

Mere opreza tokom toplotnog talasa

Tokom perioda povećane temperature, preporučuje se da građani redovno hidriraju organizam i da izbegavaju izlaganje suncu u najtoplijem delu dana. Takođe, važno je nositi lagodu i prozračnu odeću, kao i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom kako bi se zaštitila koža od štetnih uticaja sunčevih zraka.

Značaj meteoroloških prognoza za zdravlje

Meteorološke prognoze, posebno kada je reč o ekstremnim vremenskim uslovima poput toplotnih talasa, igraju ključnu ulogu u informisanju javnosti o potencijalnim opasnostima po zdravlje. Građani treba da budu svesni uticaja vremenskih prilika na svoje zdravlje i da preduzmu preventivne mere kako bi se zaštitili od eventualnih negativnih posledica.

BONUS VIDEO