STIŽU NAM CRNI OBLACI IZ CRNE GORE, BOSNE I HERCEGOVINE I SLAVONIJE! Srbijo, spremi se na jako nevreme, OVI DELOVI PRVI NA UDARU!


IZVOR: Republika/J.B. - 24.09.2024 | 10:35


Meteorolog najavio mračnu prognozu za Srbiju

Foto: Shutterstock, Freesvg.org
STIŽU NAM CRNI OBLACI IZ CRNE GORE, BOSNE I HERCEGOVINE I SLAVONIJE! Srbijo, spremi se na jako nevreme, OVI DELOVI PRVI NA UDARU!

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je naoblačenje sa kišom i pljuskovima koje se sa područja Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slavonije u jugozapadnoj struji premešta ka Srbiji.

Tokom prepodneva padavine se očekuju u jugozapadnim krajevima, sredinom dana u zapadnim, a posle podne ponegde i u ostalim delovima zemlje.

Meteorolog Đorđe Đurić prognozira brzo povećanje oblačnosti tokom dana, sa jačim naoblačenjem i kišom, pljuskovima i grmljavinom krajem dana u jugozapadnim, a tokom večeri i noći i u ostalim predelima Srbije. Ipak, padavine će do Srbije stići u znatno oslabljenom obliku.

U sredu se očekuje malo svežije vreme, ponegde sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, dok će četvrtak doneti sunčanije i ponovo toplije vreme, piše Telegraf.

Hladan front prolazi Bečka vrata

Meteorolog Ivan Ristić najavio je prodor hladnog artičkog fronta.

Hladan martovski arktički vazduh (MAV), direktno sa Severnog pola, kreće svom snagom prema Evropi u pratnji polarnog vrtloga (NAO indeks je ozbiljno pao i iznosi -3). Usled razvoja dubokog ciklona na zapadu i severozapadu Evrope očekuju se velike količine padavina, kao i jaki vetrovi, zbog čega je izdat takozvani crveni meteo alarm za taj deo Evrope. Već ima puno kiše nad Britanijom i prete već poplave.

Kod nas je trenutno relativno zatišje; u utorak popodne i sredu proći će oslabljeni talas vlažnog vazduha koji može usloviti kišu ponegde. U četvrtak i petak pravo letnje vreme, puno sunca, a najviša temperatura biće od 26 °C do 30 °C. Hladan arktički front prolazi Bečka vrata u subotu, 28. septembra, i donosi naoblačenje, kišu i osetniji pad temperatura, tako da će u nedelju maksimumi biti oko 15 °C, a u mestima sa više oblaka i kišom i niže. Velike su šanse ponovo za pahulje na Goliji i Kopaoniku. Dakle, za 7 dana vraćamo ponovo topliju garderobu i najverovatnije zimske jakne.

Ne brinite, u oktobru postepena stabilizacija vremena i porast temperature kreće – Miholjsko leto - kaže Ristić.

BONUS VIDEO