"PRAŠINSKI ĐAVO" I "GUSTANDO" POGODILI SRBIJU! Dve pojave u našoj zemlji sve zaplašile! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 28.09.2024 | 17:02


Ove pojave nemaju veze sa tornadom, iako su svi mislili da imaju.

Foto: Printskrin/Instagram/hailz_srbija
"PRAŠINSKI ĐAVO" I "GUSTANDO" POGODILI SRBIJU! Dve pojave u našoj zemlji sve zaplašile! (VIDEO)

Na Instagram stranici meteorološkog sistema "hailz_srbija" objavljeni su zanimljivi snimci prirodnih pojava koje su zabeležene u Srbiji, a koje nisu povezane sa tornadima, iako su mnogi mislili da jesu. Reč je o fenomenima poznatim kao "prašinski đavo" i "gustando".

 

 

U prvoj objavi, zabeležen je prašinski đavo u Žitištu 6. septembra, dok su drugi snimci zabeleženi u Vrbasu 13. jula i kod vetrenjača u Kovačici 16. aprila.

Prašinski đavo nastaje kada se topao vazduh uzdiže zbog zagrevanja površine, dok gustnado formira na granici izliva hladnog vazduha iz oluja. Obe pojave su specifične i razlikuju se od tornada.

- Prašinski đavo je cirkulacija vetra koja nastaje vertikalnim uzdizanjem toplog vazduha, sa dnevnim zagrevanjem podgrejane površine. Gustnado nastaje na granici izliva hladnog vazduha iz oluja ili duž suvih hladnih frontova, kada se formira zona horizontalnog smicanja vetra stvarajući prolazne vrtloge različitih dimenzija. Obe pojave nisu i nemaju veze sa tornadom - piše u objavi uz ovaj video snimak.

Inače, stiže jače zahlađenje u Srbiju, prognozira meteorolog Ivan Ristić. On navodi i da zimsku garderobu ponovo moramo da vratimo, ali ne zadugo.

Ipak, u odnosu na kraj ove nedelje, sledi nam veliki pad temperaure.

Centar hladnog arktičkog vazduha u nedelju i ponedeljak biće iznad nas. U nedelju se očekuje hladno i vetrovito vreme, povremeno sa kišom. Na Goliji i Kopaoniku kiša će preći u sneg. Najviša temperatura biće između 12°C i 15°C, tako da su zimske jakne i kišobrani obavezni. Padavine će prestati u noći između nedelje i ponedeljka - istakao je Ristić.

Bonus video