POSLE VRELIH TEMPERATURA DOLAZI HLADNI TALAS: Letnja idila se pretavara u jesenju stvarnost!


IZVOR: Republika/ T. J. - 29.09.2024 | 16:58


Prema prognozama, padavine će slabiti prema kraju dana i večeri, a tokom noći se očekuje njihovo potpuno prestanak.

Foto: Tanjug/RADE PRELIC/STRAHINJA ACIMOVIC
POSLE VRELIH TEMPERATURA DOLAZI HLADNI TALAS: Letnja idila se pretavara u jesenju stvarnost!

Nakon vrelih 32-33°C, hladni front je doneo dramatično zahlađenje u Srbiji. Prvog dana vikenda, širom zemlje vladalo je pravo letnje vreme, sa temperaturama čak i 10 stepeni iznad proseka. Međutim, već tokom dana hladni front je doneo naglu promenu, pretvarajući letnju idilu u jesenju stvarnost.

Na severu Vojvodine, hladni front je doneo pad temperature i obilne pljuskove praćene jakim severozapadnim vetrom. Tokom dana, ovo zahlađenje proširilo se na ostatak Srbije, donoseći kišu, pljuskove, pa čak i grmljavinu na pojedinim mestima. Trenutne temperature kreću se od 11 do 15 stepeni, dok je u Beogradu izmereno 12 stepeni. Na planinama poput Kopaonika, Zlatibora i Sjenice, temperature su se spustile na 3, 7 odnosno 9 stepeni. Očekuje se dalji prodor hladne vazdušne mase sa severa, a na višim planinama čak se očekuje i sneg.

Prema prognozama, padavine će slabiti prema kraju dana i večeri, a tokom noći se očekuje njihovo potpuno prestanak. U ponedeljak, hladni front će biti istočnije od Srbije, a vazdušni pritisak će biti u porastu, najavljujući stabilizaciju vremena. Jutarnje temperature će biti prohladne, dok će tokom dana biti pretežno sunčano, uz razvoj dnevne oblačnosti i umeren do jak severozapadni vetar.

U utorak se očekuje vedro i vrlo hladno jutro, sa mogućim slabim mrazem na pojedinim mestima. Tokom dana će biti sunčano i umereno toplo, dok se za sredu najavljuje osetno toplije vreme. Međutim, od četvrtka se očekuje ponovno pogoršanje vremena zbog uticaja ciklona sa centralnog Mediterana i Jadrana, donoseći oblačno i svežije vreme, povremene padavine i temperaturne oscilacije.

U zaključku, sam kraj septembra i početak oktobra doneće promenljivo vreme, sa naglim temperaturnim promenama i povremenim padavinama.

BONUS VIDEO