STIŽE NAM MIHOLJSKO LETO? Ovakvom vremenu se niko nije nadao!


IZVOR: Republika/ T. J. - 30.09.2024 | 16:14


Tokom nedelje se očekuje porast temperatura.

Foto: ST/Tamara Pavišić
STIŽE NAM MIHOLJSKO LETO? Ovakvom vremenu se niko nije nadao!

Prema najnovijoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), oktobar će u većem delu Srbije biti obilježen toplim vremenom. Prosečna količina padavina će biti prisutna, dok će Istočna i Južna Srbija imati toplije i suvlje vreme. Očekuje se da nas čeka pravo Miholjsko leto, sa jutarnjim temperaturama od 2 do 11 °C, dok će najviše temperature biti od 17 do 21 °C. Iako će prvi dan oktobra biti najhladniji, tokom nedelje se očekuje porast temperatura.

Srednja oktobarska temperatura vazduha biće između 11 i 14 stepeni, dok će u planinskim predelima iznositi od 6 do 9 stepeni. Maksimalne temperature će se kretati od 18 do 21 stepen u nižim predelima, a od 10 do 16 stepeni u planinskim područjima. Minimalne temperature vazduha biće od 6 do 10 stepeni, odnosno od 3 do 6 stepeni u planinskim predelima. Prognozira se da će biti od dva do pet letnjih dana sa maksimalnom temperaturom od 25 stepeni ili više.

Iako se očekuje toplije vreme, 2. oktobar će doneti i temperature ispod nule na Kopaoniku, sa -2 stepena. Na Zlatiboru će biti značajno toplije, sa najvišom temperaturom od 20 stepeni, predviđenom za 4. i 5. oktobar. U Beogradu, najhladniji dan će biti utorak, 1. oktobar, sa minimalnom temperaturom od 9 stepeni, dok maksimalna neće preći 18 stepeni. Najtopliji dan u glavnom gradu biće 5. oktobar, sa očekivanih 23 stepena. Padavine će biti blizu prosečnih vrednosti, sa oko 5 mm manje nego što je višegodišnji prosek.

Očekuje se da će ova prognoza uticati na planove mnogih građana i da će omogućiti uživanje u toplom vremenu tokom narednog meseca. S obzirom na sveže informacije RHMZ-a, važno je da građani ostanu informisani o vremenskim prilikama i pripreme se za promene temperature u narednom periodu.

BONUS VIDEO