ZASTRAŠUJUĆE SCENE KOD SOMBORA! Dunav poplavio celo jedno naselje! IZ VODE VIRE KROVOVI, LJULJAŠKE... (VIDEO)


IZVOR: Republika - 30.09.2024 | 17:02


Trenutno, vikend naselje nema struju, a do njega se može samo čamcem.

Foto: printscreen/instagram.com/srbiju_upoznaj
ZASTRAŠUJUĆE SCENE KOD SOMBORA! Dunav poplavio celo jedno naselje! IZ VODE VIRE KROVOVI, LJULJAŠKE... (VIDEO)

U poslednjim danima, visoki vodostaji Dunava izazvali su zabrinutost kod Apatina i Bezdana, gde su nivo reke i poplave postali ozbiljna pretnja. U Somboru je zabeležen neverovatan snimak koji prikazuje kako je Dunav poplavio ribarsko vikend naselje, ostavljajući ga potpuno odsećenim od sveta.

 

 

Vikendice su gotovo do prozora pod vodom, a ljuljaške i druge igračke izviruju iz reke. Do njega se, po svoj prilici, samo sada može čamcem.

 Vloger i voditelj Radovan Kovač obišao je ovo naselje tokom vrhunca poplave i zabeležio šokantne prizore, dok su meštani sa stepenica posmatrali situaciju.

Iako je prizor zastrašujuć, meštani su navikli na ovakve poplave, s obzirom na to da se ovo ponavlja treći put ove godine. Trenutno, vikend naselje nema struju, a jedini stanovnik ribarskog doma je domar koji sa sobom ima tri psa. Ova situacija dodatno naglašava uticaj klimatskih promena i potrebu za hitnim rešenjima kako bi se zaštitili od ovakvih prirodnih katastrofa.

- U ovom vikend naselju nema struje i do njega se trenutno može doći samo čamcem. Tokom cele godine u ribarskom domu živi domar, a trenutno mu društvo prave tri psa -  stoji u opisu videa koji je objavljen na Instagramu.

Ono što ohrabruje jeste činjenica da će vodostoj velikih reka, prema prognozi RHMZ, biti u padu.

- Vodostaj Dunava je u opadanju do Novog Sada, nizvodno u stagnaciji sa tendencijom opadanja naredna četiri dana. Vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije naredna četiri dana.Vodostaj Save je u stagnaciji sa tendencijom porasta naredna četiri dana. Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom manjeg porasta naredna dva dana. Vodostaji na Dunavu su u domenu visokih i srednje visokih, na Savi u domenu srednjih i srednje visokih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine.

Bonus video