NAJVIŠE KIŠE U ČETVRTAK I PETAK! Sledi nam prava vremenska klackalica - Miholjsko leto, pa naglo zahlađenje!


IZVOR: Republika/J.B. - 01.10.2024 | 09:57


Meteorolog Ivan Ristić najavio vremenski rolerkoster!

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/Vladimir Šporčić/Nenad Mihajlovic
NAJVIŠE KIŠE U ČETVRTAK I PETAK! Sledi nam prava vremenska klackalica - Miholjsko leto, pa naglo zahlađenje!

Tokom jutra magla će smanjivati vidljivost po kotlinama i dolinama reka, kao i visoravnima jugozapadne Srbije na manje od 500 m.

Na istoku Srbije danas tokom celog dana duvaće umeren i jak severozapadni vetar, povremeno i sa olujnim udarima. Uveče vetar u slabljenju.

- Danas i sutra očekuje se puno sunca, a sutra će maksimalne temperature ponovo biti preko 20 °C. Od četvrtka do kraja nedelje biće pretežno oblačno i sveže, povremeno s kišom. Maksimalna temperatura kretaće se između 16 °C i 20 °C, a najviše kiše biće u četvrtak i petak - naveo je meteorolog Ivan Ristić.

Foto: shutterstock

Promenljivo vreme narednih dana

Sledi nam Miholjsko leto

- Od ponedeljka dolazi do stabilizacije vremena i porasta temperatura, ulazimo u Miholjsko leto i najtopliju nedelju oktobra prema trenutnim prognozama. Ne zaboravite da u drugoj polovini oktobra ponovo stiže zahlađenje i pravo jesenje vreme - dodao je Ristić.

Foto: Printskrin/Youtube/K1TV, Tanjug/J. ILIĆ

Meteorolog Ivan Ristić najavio Miholjsko leto

Čeka nas hladna zima

Poslednja decenija obeležena je temperaturnim rekordima, toplotnim talasima i blagim zimama koje su više podsećale na proleće nego na božićne i novogodišnje praznike. Međutim, prema najnovijoj prognozi profesora dr Aleksandra Valjarevića i meteorologa Ivana Ristića, predstojeća zima biće najhladnija i sa najviše snega u poslednjih deset godina, gotovo kao nekada.

U njihovoj dugoročnoj vremenskoj prognozi, koja obuhvata period od oktobra ove do marta sledeće godine, ističu da su krajem avgusta i početkom septembra došle do promene cirkulacije u atmosferi. Ove promene, koje su pokrenule događaje u vremenskim prilikama i klimi, počele su sa neobičnim poplavama u Sahari i smanjenjem stvaranja uragana na Atlantiku, iako okean beleži rekordne temperature.

S druge strane, nestao je islandski ciklon, koji je, u kombinaciji s afričkim anticiklonom, dominirao Balkanom 14 meseci, čime je ovaj region bio najtopliji na planeti. Ova promena cirkulacije omogućila je prodor hladnog arktičkog vazduha u srce Evrope, što će rezultirati jakim zahlađenjem i snežnim padavinama na planinama, dok su velike količine padavina izazvale poplave na skoro svim rekama koje izvire iz Karpata i Alpa.

Poslednje prognoze, kako ističe prof. Valjarević, govore da ćemo posle devet godina u Beogradu imati 15 dana sa snegom i zadržavanje snežnog pokrivača naročito posle 10. januara i sredinom februara!

BONUS VIDEO