HITNO UPOZORENJE RHMZ: Pljuštaće u celoj zemlji, sručiće se velika količina padavina, PALI SE CRVENI METEOALARM!


IZVOR: Republika/J.B. - 02.10.2024 | 14:08


Čeka nas dva prava jesenja dana!

Foto: Shutterstock
HITNO UPOZORENJE RHMZ: Pljuštaće u celoj zemlji, sručiće se velika količina padavina, PALI SE CRVENI METEOALARM!

Od sutra dolazi do promene vremena u Srbiji, a prama najnovijoj objavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), izdato je upozorenje za područje cele Srbije na obilne padavine!

- Kiša koja će početi da pada u četvrtak kratkotrajno će se intenzivirati u toku noći na severu i zapadu Srbije (od 10 do 30 mm), a više padavina (uklјučujući i plјuskove sa grmlјavinom) očekuje se u petak, naročito u oblasti od Kosova i Metohije preko Zapadnog Pomoravlјa i južne Šumadije dalјe prema istoku i jugoistoku zemlјe - napominju iz RHMZ.

Kako navode, očekuje se da će prosečna količina padavina u petak biti od 20 do 40 milimetara, a na Kosovu i Metohiji lokalno i preko 60 milimetara za 24 h.

Sutra i prekosutra upaljeni meteoalarmi

Zbog predstojeće kiše sutra su na snazi meteoalarmi na teritoriji Bačke, jugozapadne Srbije i Kosova i Metohije, i to žuti i narandžasti zbog kiše i grmljavine.

Već u petak u celoj zemlji biće upaljeni meteoalarmi, a zbog velike količine padavina koja se očekuje na Kosovu i Metohiji, na ovoj teritoriji na snazi će biti crveni meteoalarm.

U petak su u pojedinim delovima zemlje upaljeni alarmi, odnosno upozorenje zbog čak tri pojave!

Foto: RHMZ/printscreen

U petak upaljen i crveni meteoalarm

 

U svim ostalim delovima Srbije "goreće" žuti i narandžasti, i to zbog kiše, grmljavine, ali i vetra.

Jutros mraz, u toku dana sunčano

Danas je građane Srbije dočekalo hladno jutro, a nakon toga, na jugu i jugoistoku ponegde i slab mraz. Ipak, tokom dana biće pretežno sunčano i toplo za ovaj period godine, najavljuje RHMZ.

Najviša dnevna temperatura danas će ići od 20 do 25 stepeni. Međutim, kako upozorava RHMZ, tokom noći na zapadu zemlje doći će do povećanje oblačnosti, a potom i kiše.

- Tokom noći na severu i zapadu zemlјe povećanje oblačnosti, mestimično sa kišom uz skretanje vetra na slab do umeren severni i severozapadni - navode.

BONUS VIDEO