PONOVO POGORŠENJE VREMENA: Stiže hladni front sa Alpa


IZVOR: Republika/ T. J. - 02.10.2024 | 15:32


Meteorolog Marko Čubrilo je putem društvenih mreža najavio promenu vremena za naredne dane.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ/STRAHINJA ACIMOVIC
PONOVO POGORŠENJE VREMENA: Stiže hladni front sa Alpa

Danas će u Srbiji biti pretežno sunčano i toplo za ovo doba godine, sa najvišom dnevnom temperaturom od 20 do 25 stepeni. Vetar će biti slab do umeren južni i jugoistočni, dok će na jugu Banata povremeno duvati jak vetar. Najniža temperatura kretaće se od dva do 10 stepeni. U Beogradu će takođe biti pretežno sunčano i toplo, sa najvišom dnevnom temperaturom oko 23 stepena i slabim do umerenim jugoistočnim vetrom.

Meteorolog Marko Čubrilo je putem društvenih mreža najavio promenu vremena za naredne dane. Preko Alpa će se premeštati nov hladan front koji će usloviti formiranje ciklona nad severom Italije, a zatim će se dalje premeštati ka našim krajevima. Očekuje se naoblačenje uz kišu i grmljavinske pljuskove na zapadu i jugozapadu regiona, dok će se na istoku uglavnom zadržati suvo vreme. Temperatura će značajno pasti, sa maksimumima od 9 do 15 stepeni Celzijusa, dok će na istoku i jugu biti nešto toplije. U sredu će duvati južni vetar duž obale, dok će na planinama biti jak južni vetar, a u košavskom području će biti umerene do jake košave. U četvrtak i petak se očekuje česta kiša i povremeni pljuskovi, sa većom količinom padavina na zapadu, jugu, sredini i severu regiona.

 

 


Za dolazeći vikend se očekuje nestabilno vreme, sa povremenom kišom i pljuskovima, posebno u planinskom delu regiona. Maksimalne temperature će se kretati od +10 do +17 stepeni Celzijusa. Povremene kiše su moguće i u ponedeljak, naročito na severu regiona.

Do sledećeg utorka se očekuje akumulacija preko 40 mm padavina, a značajan deo regiona može očekivati i preko 100 mm taloga, što može dovesti do visokog vodostaja reka i zemljišta koje je već zasićeno vlagom. Meteorolog Čubrilo upozorava na period relativno toplog, ali nestabilnog vremena od oko 9. oktobra, uz povremenu kišu.

Ove informacije su rezultat obrade i tumačenja numeričkih modela, a za zvanične informacije se savetuje praćenje državnih prognostičkih zavoda.

 

 

BONUS VIDEO