U OVOM MESTU U SRBIJI MOGUĆE POPLAVE, ODRONI I KLIZIŠTA! Hitno se oglasio Štab za vanredne situacije! BUDITE SPREMNI!


IZVOR: Republika - 05.10.2024 | 00:08


Očekuje se i 30 litara kiše po metru kvadratnom za svega 12 sati.

Foto: youtube/printscreen/Εφημερίδα Γνώμη Πατρών
U OVOM MESTU U SRBIJI MOGUĆE POPLAVE, ODRONI I KLIZIŠTA! Hitno se oglasio Štab za vanredne situacije! BUDITE SPREMNI!

Iz Gradskog štaba za vanredne sitaucije u Pirotu večeras su saopštili da su u subotu, 5. oktobra, moguće veće padavine kiše u ovom delu Srbije sa količinom kiše koja bi mogla da bude veća od 30 litara po metru kvadratnom za period od 12 sati.

- Kiše mogu da prouzrokuju bujične i urbane poplave, kao i odrone i klizišta što predstavlja potencionačnu opasnost po ljude, imovinu i infrastrukturu. U slučaju velikih opasnosti građani mogu da se obrate na telefon 193. Štab za vanredne situacije, komunalne službe, ustanove i organizacije od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje su u pripravnosti da reaguju na kriznim lokacijama. O informacijama od značaja za bezbednost lica i imovine, koje dobijamo od Sektora za vanredne situacije i Republičkog hidrometeorološkog zavoda, građane ćemo da obaveštavamo putem lokalnih medija - saopštavaju iz Štaba.

Republički hidrometorološki zavod Srbije (RHMZ) se oglasio i najavio kakvo će vreme biti u noći pred nama.

- Umereno do potpuno oblačno, mestimično sa slabom kišom. Na jugu i jugoistoku Srbije do kraja dana, tokom noći, kao i u subotu ujutru očekuje se veća količina padavina, od 20 do 40, lokalno i oko 50 mm kiše. - piše RHMZ.

- Za vikend i dalje povremeno kiša i svežije vreme, u većini mesta sa dnevnom temperaturom od 15 do 19 °C. Biće promenljivo oblačno, mestimično-povremeno može biti kiše i pljuskova, lokalno i grmljavine, veći izgledi za padavine u brdsko-planinskim krajevima zemlje. Biće i perioda suvog vremena, kao i mesta u kojima će preovladati suvo vreme. Osveženje će se proširiti i na istočne i južne krajeve zemlje.

Bonus video