ZIMA DOLAZI, POČINJE GREJNA SEZONA! Evo kakvo nas vreme očekuje danas i narednih dana


IZVOR: Republika/M. L. - 15.10.2024 | 06:02


Vremenska prognoza za utorak 15. oktobar

Foto: shutterstock
ZIMA DOLAZI, POČINJE GREJNA SEZONA! Evo kakvo nas vreme očekuje danas i narednih dana

U Srbiji danas biti pretežno sunčano vreme, na severu zemlje povremeno uz umerenu oblačnost, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

U toku prepodneva duvaće slab vetar promenljivog smera, posle podne i umeren, na severu Vojvodine kratkotrajno jak severozapadni, dok će se temperature kretati od četiri do 24 stepena.

U Beogradu će biti pretežno sunčano i toplo, duvaće slab južni i jugozapadni, posle podne i umeren severozapadni vetar, a najviša dnevna temperatura biće oko 22 stepena.

Danas počinje grejna sezona


Grejna sezona u Srbiji zvanično počinje danas i trajaće do 15. aprila 2025. godine.

U Beogradu, prema podacima Beogradskih elektrana, grejni dan traje od 6 do 22 časa, a nedeljom i praznicima od sedam do 22 časa, ali pri niskim spoljašnjim temperaturama i duže.

Snabdevanje toplotnom energijom se ne prekida ni u noći između 31. decembra i 1. januara, kao i između 6. i 7. januara i 13. i 14. januara, osim u slučaju izuzetno povoljne spoljašnje temperature vazduha kojom se obezbeđuje održavanje propisanih temperatura.

Foto: shutterstock

Obezbeđeno je dovoljno energenata za grejnu sezonu

Ukoliko je temperatura spoljašnjeg vazduha izmerena u 18 sati niža od jedan stepen Celzijusa, a i prognozirane temperature spoljašnjeg vazduha od 22 do šest sati su niže od nula stepeni Celzijusa, grejanje traje kontinuirano 24 časa.

Isporuka toplotne energije se prekida kada su temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa i traju duže od dva sata, a ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža.

Prekid isporuke toplotne energije ne može biti kraći od četiri sata.

U Vojvodini je moguća umerena oblačnost, uz kratkotrajno jak vetar na severu i temperature do 22 stepena.

U Ap Kosovu i Metohiji ujutru je moguća lokalna pojava magle, dok će u toku dana biti pretežno sunčano vreme sa temperaturama do 23 stepena.

Zima nam dolazi, ali narednih dana vreme stabilno sa temperaturama oko proseka za ovo doba godine. Očekuje se pretežno vedro vreme, bez padavina narednih nedelju dana.

BONUS VIDEO: