SVE SMO BLIŽI NAGLOM POGORŠANJU VREMENA! Prvo nam stižu jutarnji mrazevi, a onda i padavine i osetno zahlađenje!


IZVOR: Republika - 18.10.2024 | 19:46


Narednih dana nastaviće se period sunčanog i suvog vremena, s tim što će jutra biti hladna, kažu u RHMZ.

Foto: Tanjug/J. PAP
SVE SMO BLIŽI NAGLOM POGORŠANJU VREMENA! Prvo nam stižu jutarnji mrazevi, a onda i padavine i osetno zahlađenje!

Danas je u košavskom području duvao umeren i jak jugoistočni vetar koji je na jugu Banata i u donjem Podunavlјu imao i udare olujne jačine, a prema prognozi RHMZ, Košava će najjača biti sutra.

U nedelјu posle podne se očekuje njeno slablјenje.

- U Beogradu će, takođe, sutra duvati umeren i jak jugoistočni vetar, koji će u nedelјu biti u slablјenju - kažu u RHMZ.

Narednih dana nastaviće se period sunčanog i suvog vremena, s tim što će jutra biti hladna. Početko sledeće očekuju su jutarnji mrazevi, ponegde čak i u nižim predelima. 

- Jutra će biti hladna, očekuje se i slab prizemni mraz i to u mestima južno od Save i Dunava, dok će u Vojvodini biti ređa pojava. Slab mraz na 2 m, intenziteta od -2 do 0 °S
ponegde na jugu i jugoistoku Srbije, kao i po kotlinama brdsko-planinskog područja -
kaže u RHMZ.

Dnevna temperatura biće u granicama proseka i u većini mesta kretaće se od 16 do 21 °S.

I meteorolog Đorđe Đurić kaže da će Srbija će narednih 10 dana biti pod uticajem anticiklona i visokog vazdušnog pritiska, pa će vreme biti stabilno, suvo i uglavnom vedro. Najvljuje slabljenje košave u nedelju, ali i prizemni mraz.

Ipak navodi da će preko dana biti prijatno vreme.

- S obzirom na to da se očekuju vrlo hladna jutra, a topli dani, biće prisutna i velika temperaturna razlika između dnevnih i jutarnjih temperatura, negde i oko 20 stepeni, što je uobičajena pojava u ovom delu godine, ali i tokom proleća, pri stabilnim i vedrim danima - kaže on.

U mnogim predelima od nedelje, a naročito od ponedeljka, navodi,  ujutro se očekuje i magla, naročito u nizijama, dolinama i kotlinama. U pojedinim predelima, pre svega u kotlinama i nizijama, magla bi se mogla zadržati i duže tokom prepodneva, pa bi u tim predelima bilo i hladnije.

Ako se prognoze ostvare, sam kraj meseca ili prelaz ka novomebru mogao bi doneti promenu vremena, jače pogoršanje, ali i pad temperatura vazduha, a do tada stabilno i suvo.

 

Bonus video