EVO KAD SNEG STIŽE U SRBIJU: Prve pahulje uskoro i u našoj zemlji!


IZVOR: Republika/ T. J. - 21.10.2024 | 13:54


Do prodora hladnog vazduha će doći kroz Bečka vrata

Foto: ST/Vladimir Lukić
EVO KAD SNEG STIŽE U SRBIJU: Prve pahulje uskoro i u našoj zemlji!

Prema najavama meteorologa, narednih dana očekuje nas promenljivo vreme sa padavinama i temperaturnim oscilacijama. Ciklon koji se razvija iznad Jonskog i Egejskog mora doneće dosta oblaka, a time i kišu, dok će na planinama biti moguć i sneg. Jutra će biti hladna, sa temperaturama blizu nule, a preko dana se očekuje pretežno sunčano vreme sa maksimalnim temperaturama oko 20 stepeni Celzijusovih.

Meteorolog Ristić najavljuje da će doći do prodora hladnog vazduha kroz Bečka vrata, što će rezultirati jakim naoblačenjem i padom temperature. Utorak, 29. oktobar, donosi očekivano naoblačenje, kišu i pad temperature, dok se na planinama visine oko 1.000 metara može očekivati i sneg.

Naglašeno je da će narednih dana biti velike razlike između minimalne i maksimalne dnevne temperature, te se preporučuje slojevito oblačenje. Očekuje se da će neki gradovi imati ogromnu razliku u temperaturi, čak i do 20 stepeni, što je izuzetno značajno.

Meteorolog Ristić ističe da će vremenska prognoza pratiti kalendar, te se očekuje hladna i oštra zima. Tokom decembra, januara i februara očekuje nas dosta snežnih epizoda, dok se prvo jače zahlađenje očekuje u trećoj dekadi novembra.

Iz RHMZ-a upozoravaju na moguće meteoropatske reakcije poput glavobolje i razdražljivosti, te se preporučuje oprez astmatičarima, naročito u jutarnjim satima. Slojevito odevanje je neophodno zbog veće razlike između jutarnje i maksimalne dnevne temperature vazduha.

U narednim danima, Srbija može očekivati promenljivo vreme sa kišom i snegom na planinama uz velike temperaturne oscilacije. Preporučuje se slojevito oblačenje i oprez osobama koje su osetljive na meteorološke promene. Sve u svemu, vremenska prognoza ukazuje na značajne promene u narednom periodu, te je važno pratiti uputstva nadležnih meteoroloških službi.

BONUS VIDEO