DOLAZE NAM HLADNI DANI! Danas temperature i u MINUSU, a zima nam tek donosi pakao


IZVOR: Republika/M. L. - 22.10.2024 | 05:59


Vremenska prognoza za utorak 22. oktobar 2024. godine

Foto: shutterstock
DOLAZE NAM HLADNI DANI! Danas temperature i u MINUSU, a zima nam tek donosi pakao

U Srbiji će jutro biti hladno, po kotlinama, nizijama i visoravnima mestimično sa maglom i prizemnim mrazom, dok se u toku dana očekuje pretežno sunčano malo toplije vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Duvaće slab do umeren vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju pojačan, jugoistočni.

Temperature će se kretati od minus 2 do 23 stepena.

U Beogradu će danas u toku dana biti pretežno sunčano i malo toplije sa najvišom dnevnom temperaturom oko 22 stepena.

Dugoročna vremenska prognoza

Leto za nama oborilo je sve rekorde, a mnogi se piutaju da li će i zima nastaviti u istom ritmu, odnosno da li će je obeležiti rekordno niske temperature.

Izglede za zimu 2024/25 otkriva Ivan Ristić koji je zajedno sa prof. dr Aleksandrom Valjarevićem napravio dugoročnu orjentacionu prognozu sa detaljnim mapama o broju snežnih dana.

Prema pomenutoj prognozi, ove godine biće znatno više snežnih padavina nego prethodnih godina, a prve pahulje stižu znatno ranije nego što mnogi očekuju.

Valjarević i Ristić su napravili mapu sa brojem dana pod snegom po okruzima, i ona prikazuje da će najviše dana sa snegom biti u okruzima južnije od Beograda.

Foto: Printscreen

Najviše snežnih dana biće u Moravičkom okrugu

Moravički okrug se sa 30 snežnih dana nalazi na vrshu liste, zatim slede Jablanički i Pećki okrug sa 28 dana, Pčinjski i Zlatiborski sa 27, Nišavski, Pirotski i Toplički sa 26, onda Raški i Zaječarski sa 25, Borski, Moravički, Rasinski i Pomoravski sa 24, potom Braničevski i Severno-banatski sa 19, Severno-bački, Srednje-banatsk i Mačvanski sa 18, Beograd i na kraju Zapadno-bački, Južno-bački, Kolubarski, Podunavski i Sremski sa 17 snežnih dana.

Sve građane zanima kada možemo očekivati prvi snežni pokrivač, a evo šta kažu stručnjaci:

- Prema našoj orjentacionoj dugoročnoj prognozi, prve snežne padavine će biti u drugoj polovini novembra, najverovatnije krajem tog meseca pogotovo južnije od Beograda, ali i u Beogradu. U decembru će biti dve – tri snežne epizode, dok će najviše snega biti u januaru i februaru. Karakteristika ove zime je da će dominirati Azorski i Sibirski antickloni, ali i Mediteranski ciklon. On donosi to da kada dođe hladan vazduh iznad nas bude dosta snega. Dakle, hladan vazduh sa severa i severoistoka Evrope i vlažni mediteranski vazduh obrazuju polarni front sa snegom. Polarni, ponekad i artički front, će povremeno talasati iznad Srbije - navodi za Espreso Ivan Ristić.

Polarni i artički front usloviće veću količinu padavina

- Najhladnije sa najviše snežnih padavina biće u drugoj polovini zime. Polarni i artički front će ove sezone biti baš iznad naše zemlje i to će usloviti veću količinu padavina. Hladan vazduh sa severa i severoistoka Evrope će biti kod nas, a na jugu će biti Sredozemni ciklon koji će usmeravati vlažan vazduh sa juga i zbog toga će biti puno snežnih padavina. Ova zima će nas najviše podsetiti na zimu 1981. godine, a ovo što se trenutno dešava i hladna košava koja nam stiže za nekoliko dana su karakteristika jeseni 70-80-tih godina. Tada je isto u oktobru dolazilo do prodora hladne vazduha iz Vlaške nizije koji će krenuti prema sa košavom - kaže Ristić.

BONUS VIDEO