ČETVRTA GODINA BEZ PERA TROKADERA: Maestro za sva vremena! (FOTO)


IZVOR: Republika/A.D. - 15.07.2023 | 09:27


Sećanje na Pera Trokadera ne prolazi, četiri godine od smrti jednog od najboljih crnogorskih pevača.

Foto: printscreen
ČETVRTA GODINA BEZ PERA TROKADERA: Maestro za sva vremena! (FOTO)

Sećanje na Pera Trokadera ne blede ni četiri godine otkad nas je u 45. godini, 14. jula 2019. godine prerano napustio. Jedan od najboljih crnogorskih pevača s početka 90-ih godina, čista emocija, anđeoski glas i ljudina za sva vremena.

Večiti dečak Pero Stefanović, poznat po nadimku Trokadero, proslavio je istoimeni čuveni budvanski klub u kojem je dugo nastupao i gde mu je verna publika dodelila titulu maestra klupske svirke u žestokoj konkurenciji muzičara s prostora bivše Jugoslavije.

Foto: printscreen

Pero Trokadero

Pored rodbine i prijatelja, sećanje na   velikog humanistu i osvajača brojnih muzičkih festivala ("Sunčane skale", "Radijski festival"), održava i njegova velika ljubav Maja.

- Dirnuta sam pažnjom svih koji su poznavali mog Pera, na podršci, na rečima utehe, na bezbroj divnih sećanja, ali i zbog toga što on i danas živi kroz svoje pesme među publikom koja ga je volela. Posebnu zahvalnost dugujem novinarima - autoru i voditelju Matiji Milačiću i njegovoj ekipi emisije "Grad koji volim", posvećenu Peru. Kao i urednici Radija "D plus" Sandi Rakočević. Veliko hvala još jednom svim vlasnicima lokala iz Sutomora, Ulcinja, Herceg Novog, Nikšića, Kolašina, Kotora, Bijelog Polja, Budve, svima gde je Pero nastupao, a posebno Bobici i Buci, gazdama "Trokadera". Ne zaboravljam ni Sandra Markovića, mis Svetlanu i Jovanu Jeremić koji su mu dali priliku da gostuje u njihovim emisijama - priča Perova najveća ljubav. 

Sudbina je htela da njihova ljubav počne i završi se baš u Budvi, a Pero je sahranjen u svojoj voljenoj Podgorici.

Foto: printscreen

Pero Trokadero i Maja

Prvu autorsku pesmu je objavio 1993. Album izdaje  2006. godine za Siti rekords (Željko Joksimović, Leontina , Alex Aleksov, Bilja Spasić, Aleksanda Filipović, Mirko Sćepanović, Marko Mahoni...)

- Bio je omiljen kod svojih kolega Šaka Polumente, koji ga je uvek od srca zvao na svoje beogradske koncerte,  ali i kod Cece, Ace Lukasa, Željka Vasića, Gorana Vukosića, Kneza, Sergeja Ćetkovića, Bojana Marovića, Neše Aleksandrića, Eda Abdovića, Srđana M. Đanija, sad već pokojnih Sinana, Džeja... - naglašava Maja.

Pero Stefanović muzikom je počeo da se bavi još u ranom detinjstvu, završio je nižu i srednju muzičku školu, a kao student muzičke akademije u Podgorici počeo je profesionalno da se bavi pevanjem. Prva pesma koju je izveo je "Ti bila si mi sve" (1993. godine). Neki od njegovih hitova su: "Sva moja jutra", "Tvoje ime, mala", "Žig od ljubavi", "Nije važno"...

Foto: printscreen

Pero Trokadero sahranjen u Podgorici

Večna zahvalnost Zvezdanu Terziću

Iako rođen u Podgorici, Peka je bio veliki zvezdaš i strastveni navijač, a njegova Maja je u međuvremenu postala deo crveno-bele porodice gde danas radi i sreće Perove prijatelje.

- Večna zahvalnost Zvezdanu Terziću za sve što je učinio, za nešto što je teško rečima opisati. Pružio mi je ruku dobrote i dao mi nadu da nastavim da živim i da radim - govori Maja za Alo.
 

Inače, Perova večna kuća je u njegovoj voljenoj Podgorici kojoj je ostavio dušu, a srce Maji. Na spomeniku su uklesani stihovi pesme "Moj grad" autora i kompozitora Zlatka Jovovića i Lea Đokaja.

BONUS VIDEO: