OVE PEVAČE PROSLAVIO JE JEDAN HIT! Za neke numere ćete se iznenaditi kad saznate kada su snimljene!


IZVOR: Republika/M.G. - 06.07.2024 | 16:30


Na domaćoj javnoj sceni, ima mnoštvo pevača koji su imali samo jedan veliki hit, a ubrzo nakon toga su se povukli ili su imali manje hitove

Foto: Printscreen/Youtube/Diskos/GDimitrijadisDima, Wikipedia, Printscreen/Facebook,
OVE PEVAČE PROSLAVIO JE JEDAN HIT! Za neke numere ćete se iznenaditi kad saznate kada su snimljene!

Svima se nekada desilo da znaju reči određene pesme od početka do kraja jer je vanvremenski hit, a da ne mogu da se sete ko je peva.
Obično su to u pitanju izvođači ili grupe koje su imale samo taj jedan hit, ili je upravo ta pesma ostavila u senci sve druge radove tog izvođača, s obzirom na to da ga samo po njoj prepoznaju. Stranci za ovaj fenomen imaju čak i izraz "one-hit wonder", što u prevodu znači - čudo s jednim hitom.
Na domaćoj javnoj sceni ima mnoštvo onih koji su imali samo jedan veliki hit, a ubrzo nakon toga su se povukli ili su imali manje hitove.

Dima "Nije mene dušo ubilo"


Pevača Gorana Dimitrijadisa Dimu svi pamte po legendarnom hitu devedesetih, moćnoj pesmi "Nije mene dušo ubilo" s njegovog prvog albuma, posle koje nije imao većih hitova.
- Nikada nisam hteo da snimam po svaku cenu. Ja ne shvatam to da neko proda njivu ili neko drugo imanje da bi snimio CD. Ja muziku nikada nisam doživljavao kao trgovinu - rekao je on jednom prilikom, kada je i otkrio da se stalno susretao s pitanjima - "zbog čega nakon ovog hita nije nastavio u tom smeru".

Foto: youtube.com/printscreen

 


Zoran Vanev "Angela"


Zoran Vanev je makedonski pevač koji je karijeru započeo 1993, kada je izbacio pesmu "Angela". Deset godina kasnije je snimio prvi album na srpskom jeziku i tako stekao popularnost, a ponajviše zbog pesme "Južna pruga". Ubrzo je prestao da se bavi muzikom i preselio se, a to je ostao jedini hit po kom je prepoznatljiv.

Foto: daniel popovic

 


Daniel Popović "Džuli"


Muzičar Daniel Popović je s pesmom "Džuli" predstavljao Jugoslaviju na Evroviziji 1983. u Minhenu, gde je osvojio visoko četvrto mesto, a ova numera je postala vanvremenski hit. U međuvremenu, Daniel je snimao i druge pesme, ali nijedna nije nadmašila popularnost evrovizijskog hita koji je popularan i danas.

Foto: youtube printscreen

 


Srđan Milošević "Tebi moja mazo"


"Tebi, moja mazo, tebi moje srce pri-pa-da" glasi tekst neverovatnog, instant hita koji je na estradno nebo te 2000. lansirao pevača Srđana M.
Srđan Milošević je preko noći postao poznat, i to neslućeno poznat, a pesma se i danas izvodi i to masovno, iako je prava retkost videti pevača u javnosti. Ipak, on nije batalio muziku, već nastupa sa svojim bendom širom Evrope.

Foto: Printskrin: YouTube/misko53

 

 


Dušan Kostić "Sačuvaj tajnu ljubavi moja"


Pokojni pevač Dušan Kostić, koji je otpevao jednu od najlepših pesama dosad "Sačuvaj tajnu ljubavi moja", 13. maja 1996. izvršio je samoubistvo tako što je skočio s Pančevačkog mosta u reku Dunav i utopio se. Imao je 43 godine. Njegovo telo nikad nije pronađeno. Iza sebe je ostavio suprugu Nevenku i dve kćerke.

Foto: Printscreen/www.youtube.com/diskosofficial1004

 


Tomislav Čolović "Mali mrav"


Tomislav Čolović, čija se pesma "Mali mrav" i danas, nakon 41. godinu, peva na svim veseljima, umro je u kafani 9. februara 2008.
Njegov hit po kojem je i postao poznat neki su proglasili "literarnom pornografijom", ali skoro i da ne postoji ljubitelj narodne muzike koji bar jednom nije zapevao "mali mrav, mali mrav, u nedrima nesto, moram da ga nađem da menjamo mesto".

Radiša Marković "Neznanka"


Radiša Marković otpevao je čuvenu pesmu "Neznanka", a on je ostao neznanac i pored ovog vanvremenskog hita.
- Majmune, napravio sam ti hit - reče mi Zahar 1981. Čuo sam je i na prvu ocenio: "To je to!" Snimio sam je iz trećeg pokušaja, kao i većinu drugih pesama. To mi je navika: tek kad me vrate dva-tri puta, ja se raspevam - rekao je jednom prilikom Radiša Marković.

Slobodan Mulina "Zlatibore, pitaj Taru"


Slobodan Mulina je prvi put otpevao pesmu u emisiji "Nedeljno popodne" i to pred sam kraj emisije, pa je pesma isečena posle dve strofe. Svi su bili ogorčeni, telefoni se usijali, i posle nekoliko dana na zahtev urednika Vojkana Milenkovića, pevač je nastupio ponovo i otada se hit zavrteo kao nijedan pre.
- Čim sam je otpevao, shvatio sam da će postati veliki hit. Ova pesma jeste moja "lična karta", ali mi je ugasila mnogo drugih lepih pesama. 40 godina ista priča, gde god odem, zna se - "Zlatibore, pitaj Taru" - priča pevač Slobodan Mulina.

BONUS VIDEO: