"PREVAŽNI SU, ZABOLE IH ŠTA DRUGI MISLE"! Seka Aleksić oštro reagovala na SPORNU SCENU sa OI koja je RAZBESNELA HRIŠĆANSKI SVET!


IZVOR: Republika/M. Đ. - 27.07.2024 | 22:30


Otvaranje ovogodišnjeg takmičanja naišlo je na mnoge kontroverze, te su mnogi ljudi na društvenim mrežama iskazali svoje nezadovoljstvo.

Foto: Capture TV France 2 via Bestimage / Bestimage / Profimedia, ST/Dragan Kadić
"PREVAŽNI SU, ZABOLE IH ŠTA DRUGI MISLE"! Seka Aleksić oštro reagovala na SPORNU SCENU sa OI koja je RAZBESNELA HRIŠĆANSKI SVET!

Na svečanosti povodom otvaranja Olimpijskih igara u Parizu za 2024. godinu, pripadnice grupe "Drag Race France" zajedno sa plesačima izvele su provokativnu parodiju poznate umetničke slike "Tajna večera," što je odmah izazvalo brojne komentare i kritike na društvenim mrežama. Ova izvedba, koja je zamišljena kao deo svečanosti, postavila je pitanje granica umetničke slobode i poštovanja religijskih simbola.

 

 

Klint Rasel, voditelj podkasta "Liberty Lockdown," reagovao je na situaciju s ogorčenjem.

- Otvarati događaj ovako, zamenjujući Isusa i njegove učenike je apsurdno - a njegove reči ukazuju na duboku zabrinutost i nezadovoljstvo koje mnogi osećaju zbog viđenja religijskih figura u kontekstu koji smatraju uvredljivim. Rasel je nastavio:

- Svet ima 2,4 milijarde hrišćana i čini se da su Olimpijske igre želele da jasno poruče svima njima da nisu dobrodošli - ove izjave otvaraju dijalog o tome kako umetnost i predstave često nailaze na kritike, posebno kada se tiču osećaja velikih religijskih zajednica.

Tokom ceremonije otvaranja, modeli su se pojavili na sceni u formi improvizovanog modnog šoua, dok su plesači, koji su izvodili parodiju na "Tajnu večeru," i igrali uz ivicu bine. Ova neobična kombinacija modnog performansa i umetničke parodije dodatno je pojačala kontroverzu. Svi su se okupljali oko bine, a na kraju se izvođenje pretvorilo u plesni spektakl kada je Niki Dol, voditelj "Drag Race France," samouvereno prošetao po sceni. Ovaj deo šoua dodatno je naglasio kontrast između klasičnog i savremenog, izazivajući tako još jaču reakciju publike.

Foto: x printscreen/Seka Aleksić

Tajna večera

Nakon što su društvene mreže bile preplavljene komentarima o ovom performansu, Seka se oglasila na platformi "X", pružajući podršku učesnicima i odgovarajući na kritike koje su se pojavile. U svojoj poruci, istakla je:

- Smirite se. Ne aludiraju na Tajnu večeru. Imaju svoju tačku, prevažni su zbog toga i zabole ih šta drugi misle - ovim rečima, Seka je želela da poruči da umetnici imaju pravo na izražavanje i slobodu kreativnosti, čak i kada to izaziva kontroverzu.