MISTERIJA REŠENA NAKON SMRTI BORE ČORBE! Poznati muzičar otkrio tajnu pesme o fudbalskoj reprezentaciji: "BIO SAM LJUBOMORAN!"


IZVOR: Republika - 18.09.2024 | 19:30


Ovo što je otkrio o njihovoj pesmi je šokiralo sve!

Foto: ST/Nemanja Pančić, Antonio Ahel/ATAImages
MISTERIJA REŠENA NAKON SMRTI BORE ČORBE! Poznati muzičar otkrio tajnu pesme o fudbalskoj reprezentaciji: "BIO SAM LJUBOMORAN!"

Nele Karajlić, poznati muzičar, nedavno se prisetio nedavno preminule legende srpskog rokenrola, Bore Čorbe, kojeg je nazvao jednim od najvećih srpskih pesnika.

Foto: youtube.com/printscreen

Nele Karajlić

Karajlić je istakao da je Bora bio pravi narodni pesnik, čija muzika je imala formu zapadne muzike, ali je istovremeno posedovala autentičnost narodne tradicije. On je pohvalio Borsku veštinu stvaranja stihova i brzinu kojom je to činio, ističući da ga je fascinirala Borina sposobnost da tako duhovito i vešto oblikuje svoje rime.

- Ipak je to glavna njegova linija. On je na neki način bio pravi naš narodni pesnik, on je prava naša narodna muzika. Samo što je ta njegova muzika imala formu zapadne muzike. Za razliku od drugih narodnjaka ovde veštačkih, koji nemaju nikakve veze s našim narodom, samo imaju melos koji je došao sa istoka,Bora je bio neko koji je bio stihoklepac, koji je umeo maltene da govori u stihu i koji je mene uvek fascinirao kojom brzinom piše svoje pesme. Ja sam se stalno mučio da pišem i stalno sam merio svaku reč, da li treba ovako, da li treba onako, a on onako izbaci iz sebe tolikom brzinom da mene zapanji kako je vešt i duhovit praveći te rime i stihove - ispričao je Nele.

Stvaranje pesme "J**ite se, fudbaleri"

Karajlić se takođe setio trenutka kada su zajedno s Borom Čorbom stvarali pesmu posvećenu fudbalskoj reprezentaciji Jugoslavije 1998. godine. Ovaj događaj je izazvao brojne polemike, a Nele je otkrio da su prvobitno imali pesmu pod nazivom "Ajde da ih razbijemo, da im kičmu slomijemo", ali su obojica osetila nelagodu zbog preterane afirmativnosti prema fudbalerima te su odlučili da napišu pesmu "Je**te se fudbaleri". 

Foto: Printscreen

Bora i "Šta je pesnihk hteo da kaže"

- Imali smo dve verzije. Jednu je on donio sa sobom, u studio, zvala se, "Ajde da ih razbijemo, da im kičmu slamijemo", i kad smo završili to snimanje, te pesme, prvo je otpevao on, pa ja, pa bek vokali, pa onda dodatni, koliko te već treba, ja mu pitam, reko je li ti osecaš neku vrstu nelagode, nekako nije mi to, nisu oni zaslužili da, ti i ja pevamo o njima ovako afirmativno. Kaže, o meni jeste, kaže ja, kaže, nisam navikao da nekog hvalim u pesmama. I niti on, niti ja smo neki pisci ili pesnici ili muzičari koji su pravili nekome panegirik (posebna vrsta govora u nečiju pohvali, prim. aut), uvek smo nekog zaje**vali. I onda je neko od raje rekao ajmo da napišemo pesmu koja se zove "Je**te se fudbaleri". I tog momenta je Boro, ali brzinom munje, izbacio te čuvene stihove: "Je**te se, fudbaleri igrate ko penzioneri, koji li je vama, k***c, niste ni za Palilulac". I mi smo plakali.., I naravno, ta pesma je na neki način bila usud našem fudbalu jer posle toga, više nismo mogli preći prvi krug. I ako odemo na neko prvenstvo ne možemo preći prvi krug - setio se Nele.

Borino nasleđe i uticaj na rok muziku

Karajlić je naglasio značaj koji su Bora Čorba i Riblja Čorba imali u istoriji rok muzike, posebno se osvrćući na jedan od njihovih hitova, "Kada padne noć". Prisetio se trenutka tokom koncerta u Velikoj Plani gde je osetio energiju publike koja je zajedno pevala stihove, što ga je podsetilo na važnost Borinog nasleđa. 

Foto: Foto printskrin/youtube.com/Riblja čorba

Bora Čorba na koncertu

- U sred koncerta sam shvatio da treba da odsviramo nešto Borino i kažem momcima, ajmo ono: "Kada padne noć"… I kod prvih taktova publika je skočila tako, žestoko, i kada ide tekst: "Ja živim na slepom koloseku", to su svi pevali sa tom nekom energijom da sam ja osetio ljubomoru i skontao što nisam svirao u Ribljoj čorbi, šta ću u Zabranjenom pušenju - ispričao je Nele, a prenosi "Blic".

 

BONUS VIDEO: