Dnevnik violinistkinje Mirjane Nešković: Nedostaje aritmija dok traje aplauz!


IZVOR: Republika - 14.05.2020 | 03:15


Odmah da priznam svima, dok je trajalo ovo vanredno stanje, ja nisam bila inspirisana za svakodnevno vežbanje violine, snimanje video-klipova sa terase, obrade raznih pesama me isto nisu privlačile, a posebno ne fotografisanje mojih kulinarskih podviga, ispisala je violinistkinja Mirjana Nešković na početku svog bloga "Filharmoničar u izolaciji".

Foto: Marko Đoković

Marijana Nešković

U pitanju je deo onlajn repertoara Beogradske filharmonije, koji se objavljuje svakog ponedeljka na sajtu i društvenim mrežama ove institucije, a sa idejom da muzičari prenesu svoja iskustva i savete kako da se najbolje provede vreme ograničenog kretanja.

Mirjana u svojoj priči priznaje da je ona vreme izolacije provela svakodnevno igrajući se kao dete:

- Od lego kocki preko ćorave bake do pravljenja maski i durbina. Igrala sam se! Karte, lavirint, igre bez granice, karaoke... I nije mi bilo dosta. Onda sam naručila slagalicu od 5.000 delova. Slagala sam je deset dana i sigurno ponovo pokrenula išijas, ali vredelo je? Posle toga je usledila Tara, priroda, mir, dvorište, pravi raj. Najbolja terapija za sve i svaku krizu, a realno imala sam je, kao i svi. Ipak smo mi umetnici ostali bez onoga što čini naš život - bez scene, razmene energije, kreativnosti, emocije i doživljaja. Znate onaj osećaj, ne fali mi ništa i fali mi sve.

Violinistkinja potom navodi da joj nedostaju filharmonijski rituali:

- Jutarnja kafa za slavskim stolom u našem klubu "Informbirou", doručak u koncertmajstorskoj sobici, neki maler na repertoaru... Nedostaje mi "Kolarac" petkom i aritmija dok traje aplauz. Čula sam za ideju o koncertima u kamernim sastavima orkestra. Baš bih se radovala tome jer obožavam kamernu muziku. U svakom slučaju, sezona izazova je pred nama, a ja volim izazove. A i ne smem više da mesim testa, ugojiću se.

NOVOST ONLAJN FILHARMONIJE:Otvorene probe za decu

Novost u onlajn repertoaru Beogradske filharmonije jesu otvorene probe za decu koje će se održavati svake srede od 11 časova na društvenim mrežama ove institucije, a prilikom kojih će klinci moći da upoznaju muzičare koji čine orkestar i njihove instrumente.

Voditeljke ovog programa su violinistkinja Tamara Marinković Tomić i violinistkinja Slavica Perić. Sentimentalno sećanje četvrtkom odvodi ovog puta na veliku meksičku turneju davne 1994. godine, najdalju i najdužu turneju u istoriji orkestra, a radoznala publika moći će da pogleda snimak koncerta održan u gradu Gvadalahara.

Dan kasnije, u petak od 20 časova na Jutjubu Filharmonija vodi u Italiju, gde je orkestar 2011. godine održao božićni koncert u gradu Ćezena.