JAVILA SE PRVA ŽRTVA DALIBORA MATANIĆA! Prikupljaju se dokazi da je uznemiravao glumice, OGLASILA SE JELENA VELJAČA!


IZVOR: Milica Bobinac - 09.04.2024 | 13:00


Dalibor Matanić priznao je da je seksualno uznemiravao koleginice pod uticajem droge i alkohola.

Foto: ATA Images
JAVILA SE PRVA ŽRTVA DALIBORA MATANIĆA! Prikupljaju se dokazi da je uznemiravao glumice, OGLASILA SE JELENA VELJAČA!

Skandal potresa hrvatsku kulturnu scenu. Reditelj Dalibor Matanić priznao je da je uznemiravao koleginice pod uticajem droga i alkohola i u ispovednoj poruci na Fejsbuku zatražio oproštaj od oštećenih glumica. Nakon toga ugasio je profil na ovoj društvenoj mreži, zatim ga juče ponovo "aktivirao", a zatim ubrzo ponovo ugasio.

U slučaj Dalibora Matanića uključila se policija koja prikuplja dokaze o njegovom neprimerenom ponašanju prema glumicama, a iako službenih prijava još uvek nema, jedna devojka se javila Udruženju "Solidarna", pišu hrvatski mediji.

Foto: Profimedia

Dalibor Matanić

- Javila nam se prva žena koju ćemo podržati u njenim potrebama. Mi nikada ne teramo žene da prijave policiji, to je potpuna njena odluka. O tome još nismo pričali. Nama je bitno da je podržimo - izjavio je upravnik udruženja Ivan Blažević za Dnevnik Nove TV.

I Akademija dramske umetnosti pozvala je studente da prijave ako su imali uznemirujućih iskustava.

Glumica Jelena Veljača iz Inicijative "Spasi me" kaže da je šok čuti ovako nešto o osobi koja je znala da se uhvati ukoštac s temama koje se nisu otvarale.

- On je sebe nazivao borcem za ženska prava. Čini mi se da o tome govori i ova njegova serija "Šutnja", a sve vreme ispod toga postoji taj jedan predatorski impuls, to ne može biti ništa drugo nego ogroman šok - istakla je Veljača.

Takođe, Hrvatsko društvo reditelja je oštro osudilo Matanićevo ponašanje i pozvali žrtve da sve prijave jer, kako su poručili, sve to mora da se iskoreni. Međutim, za sada prijavu nisu dobili.

Foto: twitter.com/printscreen

Jelena Veljača

- Kad stigne prijava, mi ćemo postupati po našem praviliniku, statutu - rekao je Danilo Šerbedžija iz Hrvatskog društva reditelja. 

Akademija dramskih umetnosti u Zagrebu je saopštila da je prekinula saradnju s Daliborom Matanićem, optuženim za seksualno uznemiravanje žena, potvrdio je danas Dekanat ADU. "Akademija dramske umetnosti najoštrije osuđuje postupke Dalibora Matanića koji su nedavno objavljeni u medijima. Saradnja s Daliborom Matanićem završetkom zimskog semestra je okončana, a u svetlu uznemiravajućih činjenica neće se obnoviti", naveli su iz Dekanata ADu u odgovoru na pitanje Hine.

Nakon toga se na Fejsbuku oglasio sam Matanić priznanjem da je uznemiravao koleginice pod uticajem droge i alkohola, izrazio žaljenje te naveo da se prijavio u ustanovu za lečenje zavisnosti.

Iskreno i neizmerno žalim zbog svojih neprimerenih postupaka, koji su izazvali kod pojedinih žena osećaj uznemirenosti i nelagode. Nisam bio svestan svog pogrešnog pristupa prema koleginicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni izvinjenje za moje postupke. Poznat sam po specifičnom, rubnom humoru i radikalnim metodama rada ne bi li glumci bili što bolji u kadru, no ništa ne opravdava ako nekome izazovete osećaj nelagode - naveo je Matanić.

 

 

BONUS VIDEO: