BALAŠEVIĆ OPEVAO STRAŠNU SUDBINU SRBA SA KOSOVA! Bolne priče kriju se iza stihova poznate balade!


IZVOR: Republika/M.B. - 28.06.2024 | 16:30


Slavni kantautor Đorđe Balašević osvojio je publiku vanvremenskim hitovima.

Foto: Printscreen
BALAŠEVIĆ OPEVAO STRAŠNU SUDBINU SRBA SA KOSOVA! Bolne priče kriju se iza stihova poznate balade!

Tokom višedecenijske izuzetno uspešne karijere Đorđe Balašević napisao je i otpevao pesme koje su postale vanremenski hitovi. Jedna od njih je i balada "Ne lomite mi bagrenje", nastala 1986. godine, iza čijih stihova se kriju bolne priče.

Gostujući u emisiji "Pesnik panonskog srca", prijatelj čuvenog muzičara Vuk Žugić otkrio je kako su nastali stihovi jedne od najpopularnijih Balaševićevih pesama.

- Ugovorali smo te tradicionalne novogodišnje koncente. Sektor za kulturu nalazi se iznad velike dvorane i povezan je sa binama sa kojih smo pratili koncerte i on je (Đorđe Balašević) došao da potpiše ugovor za novogodišnje koncerte i tada je bila glavna vest da dolazi voz sa našim građanima sa Kosova koji žele da ih neko primi iz rukovodstva naše zemlje zbog svega što se njima i u njihovim životima dešavalo - ispričao je Žugić svojevremeno u pomenutoj emisiji i dodao:

Foto: e-stock/D. MILOVANOV

Đorđe Balašević (1953-2021)

- Dok je on sa Balaševićem pregovorao o novogodišnjim nastupima, rukovodstvo zemlje je odlučilo da naši ljudi sa Kosova budu primljeni u velikoj dvorani Sava centra. I Đole je rekao: ‘Hajde da vidimo, da to posmatramo’. Sala je bila prepuna Srba sa Kosova, najšireg dijapazona starosti. I oni su izlazili jedan po jedan i pričali strašne životne priče. Bilo je to dirljivo. I jedan veliki čovek Balašević Đorđe slušao ih je puna četiri sata. Pozdravili smo se, potpisali ugovor, a on mi je kasnije javio da je "napisao posebnu pesmu", a radilo se upravo o numeri "Ne lomite mi bagrenje" - otkrio je on.

Žugić je dodao da ova balada ima filozofsko, metaforično značenje, kao i većina Balaševićevih pesama.

- Dugo su je povezivali samo sa Kosovom i stradanjem Srba na Kosovu, ali ona je kao i sve njegove jednog filozofskog, metaforičnog značenja. Ne lomite mi život, bilo gde i bilo kome. Ne lomite ono najlepše što osećam prema svojim ljubavima, prema svom bagrenju, prema svemu što su naši životi - opisao je Vuk Žugić u emisiji „Pesnik panonskog srca“ na RTS-u.

 

 

BONUS VIDEO: