LAUŠEVIĆU JOŠ JEDNO POSTHUMNO PRIZNANJE! Nakon nagrade Sofesta dodeljen mu i Specijalni Ernest!


IZVOR: Republika/M.B. - 08.07.2024 | 15:20


Žarko Laušević proglašen je dobitnikom nagrade Filmskog festivala u Somboru, koja se dodeljuje za doprinos dobrim filmovima.

Foto: ATA Images
LAUŠEVIĆU JOŠ JEDNO POSTHUMNO PRIZNANJE! Nakon nagrade Sofesta dodeljen mu i Specijalni Ernest!

Nakon velikog priznanja koje je posthumno dodeljeno Žarku Lauševiću (1960-2023) na tek završenom Filmskom festivalu u Sopotu, legendarni glumac proglašen je dobitnikom još jednog veoma značajnog priznanja. Reč je o nagradi Specijalni Ernest Somborskog filmskog festivala, koja se dodeljuje za dosadašnji doprinos dobrim filmovima.

Pod sloganom "Nije lako kad si mlad", u četvrtak 11. jula, u 20.30, u Atrijumu Gradske kuće, dodelom nagrada, svečano će biti otvoren šesti Somborski filmski festival.

 

Nagrada Specijalni Ernest dodeljuje se posthumno Žarku Lauševiću, po odluci direkcije festivala (Ksenija Janković, Milivoje Mlađenović i Mihajlo Nestorović).

Foto: youtube/printscreen/Cmc Nadlanu, Facebook.com/Asja Dabović

 

Program festivala podeljen je u četiri selekcije u okviru kojih će biti prikazano 13 filmova. 

Žiri Glavnog takmičarskog programa radiće u sastavu Vesna Čipčić, Ana Maria Rossi i Radovan Vujović, dok će u žiriju selekcije filmova mladih autora biti Pavle Mensur, Ljubomir Bulajić i Stefan Vukić.

U selekciji Glavni takmičarski program biće dodeljene nagrade - "Ernest" za najbolji film, kao i priznanjе Boer za najbolju glumicu i najboljeg glumca. U selekciji filmova mladih autora biće dodeljena nagrada Boer za najbolji film.

Foto: Foto promo

 

Nagrada "Ernest" nosi naziv po filmskom pioniru Ernestu Bošnjaku, somborskom kinematografu i jednom od prvih filmskih autora u Srbiji. Bošnjak je bio osnivač Jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kinoprojektor i otvorio bioskop. Kao pristalica filma i entuzijasta i sam je počeo da snima filmove 1909, a za zasluge na razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju. Nagrada Boer dobila je naziv po filmskom preduzeću "BOER film", koje je Ernest Bošnjak osnovao i uložio u njega svoju celokupnu imovinu.

Podsećamo, predfestivalski program biće održan dan pred početak festivala, u sredu 10. jula, u 18 časova, projekcijom filma "Izmišljeni prijatelji", a na dan početka festivala biće otvorena i izložba fotografija "Bata u 90 slika". Oba programa biće održana u Kulturnom centru "Laza Kostić", koji je ujedno i organizator festivala.

 

 

BONUS VIDEO: