OVO JE NAJBOLJA KNJIGA 21. VEKA! Svetski pisci dali svoj sud, odabran pobednički roman!


IZVOR: Republika/M.B. - 31.07.2024 | 08:40


Njujork tajms je objavio listu 100 najboljih knjiga ovog veka, a među odabranima nalazi se 100 najboljih naslova.

Foto: pexels.com
OVO JE NAJBOLJA KNJIGA 21. VEKA! Svetski pisci dali svoj sud, odabran pobednički roman!

Stotinu romana našlo se na listi 100 najboljih knjiga 21. veka, koju je objavio Njujork tajms. Svetski poznati pisci dali su sud i glasali za svog favorita, a lista je nastala na osnovu glasova 503 pisca, pesnika i brojnih ljubitelja knjiga.

Prvo mesto zauzeo je roman "Moja genijalna prijateljica" Elene Ferante.

Roman upoznaje čitaoce s dve devojčice, koje odrastaju u siromašnom kraju u Napulju u Italiji - vrednom i poslušnom Elenom i njenom drugaricom Lilom. "Moja genijalna prijateljica" je prvo poglavlje priče o Eleni i Lili, prvi deo tetralogije o nezaboravnim heroinama koje teže da stvore život pod okriljem zagušljive, nasilne kulture. "Moja genijalna prijateljica" je jedan od vrhunskih primera takozvane autofikcije, kategorije koja je dominirala književnošću 21. veka.

Foto: Printscreen

 

Druga pozicija pripala je romanu "Toplina drugih sunaca" Izabel Vilkerson.

Intimna, potresna knjiga Izabel Vilkerson koja razbija mitove i detaljno opisuje američku veliku crnu migraciju s juga na sever i zapad od 1915. do 1970. je najčitanije delo u novijoj istoriji. 

Na trećem mestu je "Vučja jazbina" Hilari Mantel.

Mantelova je u "Vučjoj jazbini" ispričala biografiju engleskog državnika Tomasa Kromvela, opisujući ga kao živopisno, nemilosrdno, slepo i veličanstveno ljudsko biće opsednuto pamćenjem. Zatim je prikazala doba u kome je živeo kao ogromnu, zamršenu paukovu mrežu moći, novca, ljubavi i potrebe - sve do trenutka kada ga je pauk uhvatio.

Četvrtu poziciju je zauzeo roman "Poznati svet" Edvarda P. Džonsa, koji je nominovan za nekoliko nagrada. To je priča o crnim robovlasnicima iz rane američke istorije.

Na petom mestu je naslov "Korekcije" Džonatana Frenzena, čija se radnja vrti oko nevolje starijeg para sa Srednjeg zapada i njihovo troje odrasle dece, prateći njihove živote od sredine 20. veka do "jednog poslednjeg Božića".

 

 

BONUS VIDEO: