"VEĆINA GLUMACA NIJE SA NAMA": Voja Brajović EMOTIVAN na obeležavanju 40. rođendana Zvezdara teatra!


IZVOR: Republika/M.B. - 19.09.2024 | 15:00


Prva predstava "Mrešćenje šarana" reditelja Dejana Mijača odirana je u Zvezdara teatru 1984. godine

Foto: Tanjug
"VEĆINA GLUMACA NIJE SA NAMA": Voja Brajović EMOTIVAN na obeležavanju 40. rođendana Zvezdara teatra!

Zvezdara teatar obeležio je 40. rođendan, a osnivač i direktor tog pozorišta Dušan Kovačević istakao je da je promocija domaćih tekstova glavna ideja ustanove kulture koju vodi.

- Moje prvo sećanje na Zvezdara teatar je mnogo lepih predstava, filmova i ljudi kojih više nema, a koji su slikama ovde. Zvezdara teatar je istorija živih i onih kojih više nema - rekao je Kovačević.

Foto: Tanjug

 
PRVA PREDSTAVA

Prva predstava "Mrešćenje šarana" reditelja Dejana Mijača odirana je u Zvezdara teatru 1984. godine, a jedna od uloga pripala je glumcu Voji Brajoviću koji je govorio kako danas gleda na tu predstavu nakon 40 godina.

- Teško mogu da prenesem sve utiske, većina glumaca više nije sa nama, tu su samo neki od nas. Ta predstava bila je zabranjivana dva puta. Bio je izazov da se igra tokom stvaranja jednog novog pozorišta. Zvezdara teatar je vrlo značajna stvar koja se desila u našoj kulturi - emotivan je bio Brajović.

On je rekao da je ta predstava dugo živela, da je bila uzbudljiva, a da se u Zagrebu igrala 49 puta.

Foto: Tanjug

 

Reditelj Egon Savin istakao je da je pojava pozorišta Zvezdara teatra u kojem je do danas odigrano 7.896 predstava, bila prekretnica u istoriji srpskog pozorišta.

Na rođendanskoj proslavi je prikazan dokumentarni film o Zvezdara teatru "Kuća među zvezdama" reditelja i scenariste Slobodana Ivetića, a predstavljena je i interaktivna publikacija "Na radost publike" autora Vladimira Đurđevića i Marka Misirače kojom su obuhvatili najznačajnije pozorišne godine.

NOVA POZORIŠNA SEZONA
 

Tokom razgovora o uspomenama iz pozorišta predstavljen je i program sa kojim će teatar obeležiti 40. rođendan. Predstava "Udovica živog čoveka" prema novom tekstu i u režiji Dušana Kovačevića biće premijerno prikazana 6, 7, i 8. oktobra i obeležiće početak nove pozorišne sezone.

Predstava "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Nikole Pejakovića biće prikazana 9. oktobra.

"Moji tužni monstrumi" po režiji Vita Taufera biće prikazana 11. oktobra, dok "Mirandolina" u režiji Tatjane Mandić Rigonat 12. oktobra. Dokumentarni film Slobodana Ivetića "Kuća među zvezdama" 13. oktobra obeležiće kraj obeležavanja jubileja pozorišta.

 

 

BONUS VIDEO: