"O ANDRIĆU SU KRUŽILE RAZNE PRIČE, BIO JE VELIKI ZAVODNIK": Savremenica slavnog književnika otkrila detalje o našem nobelovcu! (VIDEO)


IZVOR: Republika/M.B. - 27.09.2024 | 13:10


Branka Petrić opisala je pred kamerama Republike svoj susret s Andrićem.

Foto: Wikipedia
"O ANDRIĆU SU KRUŽILE RAZNE PRIČE, BIO JE VELIKI ZAVODNIK": Savremenica slavnog književnika otkrila detalje o našem nobelovcu! (VIDEO)

 

 

 

Čuvena glumica Branka Petrić imala je priliku da upozna Ivu Andrića, slavnog književnika o kojem je Tihomir Tika Stanić snimio seriju "Nobelovac", koja stiže na male ekrane 5. oktobra. U ovoj seriji Branka igra majku Milice Babić, velike ljubavi našeg nobelovca, a poznato je da je Andrić imao nekoliko ljubavi.

Na promociji serije "Nobelovac" u beogradskoj MTS dvorani Petrićeva je pred kamerama Republike evocirala uspomene na vreme kada je prvi put srela Andrića u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Foto: ST/Tamara Pavišić

Branka Petrić

Sećam se Iva Andrića, jer kad sam, kao mlada glumica, došla u Jugoslovensko dramsko pozorište, on je bio u Upravnom odboru. Sretala sam ga u salonu, gde je sedeo s našim upravnikom Milanom Dedincem i velikim rediteljem Veliborom Gligorićem. Bio je vrlo ozbiljan. Prolazim, kao mlada glumica, i kažem "dobar dan", on ništa. Opet sledeći put kažem "dobar dan", i on opet ništa. Rekla sam posle da neću više da ga pozdravljam. Mislila sam da će valjda to primetiti. Naravno da je to smešno. Njegova supruga Milica je za dve predstave JDP radila kostime. Njihova ljubavna priča mi je uzbudljiva. Bila sam letos u Herceg Novom i posetila Andrićevu kuću. Ima divan pogled na more - rekla je Branka okupljenim novinarskim ekipama. POGLEDAJ GALERIJU

Glumica je, između ostalog, otkrila kakvu je reputaciju u to vreme uživao Ivo Andrić budući da je u seriji "Nobelovac" prikazan kao veliki zavodnik.

Došla sam 1959. u JDP i o njemu su kružile te priče. Bio je neko ko, kad nešto želi i oseća da nešto treba da uradi, ne vodi baš računa o onom drugom. Vidite i u seriji scenu kad donese med Milici i stvarno brine za njenog bolesnog supruga Nenada Jovanovića, koji je tek došao iz logora. Međutim, mi znamo da je između njih postojala emotivna veza. Ipak, sve to pada u vodu pred njegovim delom. Što je život nesrećniji, to je bolja podloga za umetnika. Samo njegovi "Znakovi pored puta" pokazuju koliko je nesrećan i ne može da spava. Imao je Andrić i teško detinjstvo i probleme u ljubavi. To je dobra podloga za nekog ko želi da piše - rekla je Branka.

Kompletan razgovor s Brankom Petrić pogledajte u video-snimku na početku teksta.

 

 

BONUS VIDEO: