GLUMAC PESMOM PORUČIO DA ŽELI DA SE UBIJE! Udovica legendarnog umetnika otkrila STRAŠNU ISTINU: "Mnogo je pio, glumu je mrzeo"


IZVOR: Republika/M.B. - 01.10.2024 | 09:05


Na današnji dan 1988. godine preminuo je čuveni Pavle Vuisić.

Foto: Printskrin
GLUMAC PESMOM PORUČIO DA ŽELI DA SE UBIJE! Udovica legendarnog umetnika otkrila STRAŠNU ISTINU: "Mnogo je pio, glumu je mrzeo"

Iako nije bio školovan glumac Pavle Vuisić je bio jedan od najcenjenijih dramskih umetnika sa ovih prostora. Njegov talenat svrstao ga je među vodeće glumce, a njegova udovica Mirjana Vuisić otkrila je nakon Pavlove smrti da je on svoj posao prezirao. Bio je uverljiv, jer nije ni glumio, a ta prirodnost pred kamerama donela mu je slavu i veliko poštovanje i kolega i publike.

Na današnji dan 1988. godine Pavle Vuisić je preminuo, a godinama kasnije u javnost su isplivali mnogi detalji iz života velikog glumca. Tako je Mirjana Vuisić svojevremeno ispričala da je Pavla veoma pogađalo sve što se dešavalo u zemlji nakon Titove smrti i bratoubilački rat koji se polako spremao.

- To je sve za njega bio užas. On nije mogao više da živi. Strašno mu je bilo sve. On jeste mnogo pio, ali trudila sam se da pravi male pauze i to je radio. Ali, u tom periodu je krenuo i nije mogao da se zaustavi. Počeli su problemi i videlo se da će uskoro doći kraj. Stvarno je hteo da se ubije. Govorila sam mu kako može to da dozvoli, da mrzi te ljude, a dozvoliće da se tako lako preda - pričala je ona.

Foto: Foto printskrin/youtube.com/Centar Film

"Maratonci trče počasni krug"

Pavle Vuisić je imao dara za pisanje i često je to radio. Baš u tom periodu krajem osamdesetih nastala je i ova potresna pesma:

„Želim da umrem.
Bože koji si svemoguć, učini tako
i budi miran, platiću.
Znam, i ti si korumpiran..."

OSTAVIO TRI TESTAMENTA

Duhovitost je bila njegova jača strana, a takav je ostao do samog kraja, pa čak i posle smrti. Čuveni glumac preminuo je 1988. godine usled karcinoma, a šest godina ranije napisao je testament zbog kojih mnogima kreću suze. Ne od tuge već od smeha, a evo i zašto:

- Testament Pavla Vuisića, rođenog od majke Radmile i oca Miša, koji dana prvog novembra 1982. godine, pri čistoj svesti i zdravoga uma sastavlja ovu poruku. Mirjani, ženi mi, sve što imam za slučaj da odapnem, ostavljam, s tim da razumno rasproda ili otuđi imovinu moju, odnosno svoju, a ako ne bude u stanju da imovinom raspolaže, da to samo sud može uraditi. Mirjana, ako posle mene ostane, ima da me sahrani sa svim adetima i čestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojim telom vide i čuju. 

Foto: Printskrin

 

Sahraniti me ima u grobnicu našu, govor posmrtni ili slično da se čuo nije. Ovih šest popova, koje za inat hoću, da se ono što se oko groba radi, rade i ćute.

Neka u sebi pevaju. Pošto mislim mreti, što bih i onako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi niko nikakav govora, niti jedne reči ne progovori, jer ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, je*em mater. Pred smrt kad-tad - navodi se u testamentu Pavla Vuisića.

Glumac je napisao tri testamenta, koja se nalaze u Adligatu.

SAHRANJEN U STROGOJ TAJNOSTI

Pavle Vuisić je sahranjen na Novom groblju u Beogradu, a čak ni sveštenik nije znao da sahranjuje velikog glumca. Glumac je izrazio želju da ode nečujno, bez velike pompe, te su tako njegovoj sahrani prisustvovali samo supruga Mirjana i sveštenik. Po njegovoj želji, nije bilo umrlice, pa niko osim lekara i glumčeve supruge nije znao da je preminuo.

 

 

 

BONUS VIDEO: