Zubin Mehta stigao u Beograd i održao prvu probu sa Filharmonijom: MAESTRO PROGOVORIO NA SRPSKOM JEZIKU!


IZVOR: Republika/M.B. - 09.10.2024 | 09:03


Dva koncerta zakazana za 11. i 12. oktobar u Kolarčevoj zadužbini su rasprodati.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ
Zubin Mehta stigao u Beograd i održao prvu probu sa Filharmonijom: MAESTRO PROGOVORIO NA SRPSKOM JEZIKU!

Čuveni maestro, jedan od najvećih dirigenata svih vremena, Zubin Mehta, stigao je juče u Beogradsku filharmoniju i održao prvu probu sa orkestrom. Mehta će održati koncerte  11. i 12. oktobar u Velikoj Sali Kolarčeve zadužbine, koji su već rasprodati.

Veliko uzbuđenje je vladalo pred petanaesti susret Mehte i Beogradske filharmonije čije je muzičare maestro pozdravio na srpskom jeziku.

- Dobar dan, veoma sam srećan što sam ponovo ovde. Žao mi je što nisam mogao da idem sa vama na turneju po Kini, ali čujemo da vam je bilo sjajno - rekao je maestro orkestru.

Foto: Tanjug

 

Mehta je otpočeo probu uz Šubertovu Simfoniju br. 9 i to sa vrlo neobičnom postavkom orkestra, tako što su drveni duvači u jezgru orkestra. Na programu su takođe i Uvertira iz Mocartove opera "Figarova ženidba" kao i Simfonija u ge-molu br. 40 istog kompozitora.

Na svetskoj muzičkoj sceni Mehta je prisutan gotovo sedam decenija sa nastupima koji su postali istorijski, a Beogradska filharmonija je u uskom krugu najboljih orkestara sveta sa kojima Mehta redovno sarađuje.

Samo dan pred dolazak u Beograd, Mehta je dirigovao Bruknerovu Osmu simfoniju u Firenci sa orkestrom Mađo muzikale. Posle nastupa sa Beogradskom filharmonijom dirigovaće orkestru "Buhman-Mehta" u Tel Avivu nakon čega ima nastupe sa Filharmonijom iz Los Anđelesa.

Zubin Mehta je prvi put nastupao sa Beogradskom fillharmonijom davne 1958. godine.

 

 

BONUS VIDEO: