OTISCI UZETI SA MRTVOG LICA KRALJA ALEKSANDRA PRVI PUT U JAVNOSTI! U Muzeju Jugoslavije izložena i uniforma u kojoj je ubijen!


IZVOR: Republika/M.B. - 09.10.2024 | 12:50


Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević ubijen je u Marseju na današnji dan pre 90 godina.

Foto: Wikipedia
OTISCI UZETI SA MRTVOG LICA KRALJA ALEKSANDRA PRVI PUT U JAVNOSTI! U Muzeju Jugoslavije izložena i uniforma u kojoj je ubijen!

Izložba posvećena kralju Aleksandru Karađorđeviću za javnost biti dostupna od 10. oktobra i trajaće do marta naredne godine, a posetioci će imati priliku prvi put da vide posmrtne maske kralja Aleksandra i Luja Bartua (bivši predsednik Saveta ministara Francuske) - otisci koji su uzeti sa njihovog mrtvog lica i koji su izliveni u gipsu. Takođe, biće izložena i kraljeva uniforma koju je nosio u trenutku kada je ubijen.

Inicijator ove izložbe je ministar kulure Nikola Selaković.

- Ličnost kralja Aleksandra na prvom mestu dugo je bila političko-ideološki posmatrana, pri čemu ne izdvajam period pre Drugog svetskog rata, u odnosu na period posle Drugog svetskog rata, samo u uglovima gledanja - rekao je ministar Selaković gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Ministar Nikola Selaković

Selaković je rekao da je nakon tragične smrti kralj "do nebesa glorifikovan i prikazivan kao jedna vrsta božanstva".

- Posle Drugog svetskog rata sistematski je kroz, možemo slobodno reći i obrazovni sistem i aktuelnu istoriografiju posmatran i prikazivan kao najnegativnija ličnost, kao monarho-fašista i uz prilepljivanje raznoraznih etiketa - rekao je ministar kulture.

Kako ističe, kralj Aleksandar je 90 godina nakon tragične smrti neshvaćena ličnost.

- Kralj Aleksandar je najveći srpski vojskovođa 20. veka. To je čovek koji je od Prvog balkanskog preko Drugog balkanskog, tokom celog Velikog ili Prvog svetskog rata, delio sudbinu svojih vojnika, svoje vojske i svoga naroda. Predvodio srpsku vojsku od Kumanovske bitke, one iz 1912. godine, pa sve do proboja Solunskog fronta - rekao je Selaković.

Aleksandar je kao princ-regent od 1914. do 1934. bio šef države. Bio je prvi Srbin koji je leteo avionom, i pilotirao avionom.

Foto: Printscreen/Twitter

Kralj Aleksandar I Karađorđević

- Često smo znali da mu pripišemo etiketu da je on taj koji je umesto veće Srbije stvorio Jugoslaviju, da je onda ona postala višeetnička zemlja koja je sa sobom nosila sve one probleme koje je svaki od naroda nosio i tako dalje, ne razumevajući okolnosti evropske i svetske politike toga doba, gde nam se poturala rečenica da su nam Francuzi, naši saveznici, tj. kralju, rekli: "Povucite granicu gde vi želite". Nije bilo takvih stvari. Kralj je neko ko je živeo sudbinu svoga naroda - dodao je ministar Selaković.

Selaković je tokom gostovanja istakao da je kralj Aleksandar prva žrtva fašizma u Evropi. 

- Zašto govorim da je prva žrtva fašizma u Evropi? Pa vrlo jasno, kralja su ubili fašisti. Ustaše, koji su kasnije postali nacisti, su bili izvršioci atentata i organizatori atentata na kralja Aleksandra, uz pomoć fašista iz okolnih zemalja. Zašto su to radile okolne zemlje? Prvi i konačni razlog zašto je Musolinijeva Italija bila protivnik kralja Aleksandra jeste dalmatinska obala. Dakle, dalmatinska obala koja je danas sastavni deo Republike Hrvatske, ušla je u sastav velike zajedničke države zahvaljujući snazi autoriteta srpske vojske i srpskog vojnika u Prvom svetskom ratu, diplomatskoj i političkoj veštini kralja Aleksandra - rekao je ministar.

Stotine spomenika podignuto je u čast kralju Aleksandru. Međutim, na početku okupacije, na početku Drugog svetskog rata, sve je to porušeno.

Foto: youtube.com/edutv/printscreen

Muzej Jugoslavije

- Kada pogledate da su spomenici stradali prvi, onda vam je jasno da su ti spomenici prvo jedna vrsta identitetskog uporišta naroda i države u koju je okupator došao, a to identitetsko uporište treba uništiti, treba ga ukloniti, treba ga izbrisati iz sećanja, odnosno pamćenja ljudi. Sa druge strane, i mrtav kralj je smetao mnogim svojim neprijateljima. To možete da vidite upravo u odnosu prema tom spomeničkom nasleđu. Njemu je bilo posvećeno što spomenika, što bisti, što spomen ploča, česmi, različitih vrsta obeležja, preko 260 spomenika na prostoru bivše Jugoslavije. Prvi spomenik mu je podignut u Splitu - istakao je ministar.

U 14 gradova i opština u Srbiji imamo spomenik ili spomen-obeležje posvećeno kralju Aleksandru, kojih je ukupno 16. 

Izložba je posvećena kraljevom stradanju i onome što je usledilo. Na njoj prvi put biti istaknut niz nekih eksponata koje javnost do sada nije videla. 

 

 

 

BONUS VIDEO: