Han Kang je dobitnica Nobelove nagrade za književnost!


IZVOR: Republika/ D. L. - 10.10.2024 | 13:04


Nobelova nagrada za književnost prvi put je dodeljena 1901. godine. Tada je novoustanovljenim priznanjem ovenčan Francuz Sili Pridom.

Foto: Republika
Han Kang je dobitnica Nobelove nagrade za književnost!

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost je južnokorejska autorka Han Kang, saopšteno je na konferenciji za medije u Švedskoj kraljevskoj akademiji u Stokholmu, prenose mediji.

Književnica Han Kang je 120. po redu laureatkinja najprestižnijeg literarnog priznanja u svetu.

Foto: www.profimedia.rs

Han Kang

 

Najznačajnijom nagradom u svetu literature ovenčana je zbog izuzetnog opusa, naveli su, između ostalog, u obrazloženju članovi Švedske kraljevske akademije, koja svake godine dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost.

Foto: Tanjug AP

Han Kang

 

Inače, Nobelova nagrada za književnost prvi put je dodeljena 1901. godine. Tada je novoustanovljenim priznanjem ovenčan Francuz Sili Pridom.

Foto: www.profimedia.rs

Han Kang

 

Do sada je Nobela dobilo 120 književnika, od čega su 103 laureata bili muškarci, a samo je 17 žena nagrađeno Nobelom. Najmlađi laureat bio je Džozef Radjrad Kipling, koji je 1907. imao samo 41 godinu, a najstarija je bila Doris Kipling, kojoj je bilo 88 godina 2007. kada je ovenčana Nobelom. Zemlja koja se diči s najvećim brojem laureata jeste Francuska, s obzirom da je 16 književnika iz ove države dobilo Nobela, a dva priznanja manje poneli su pisci iz Nemačke. Največi broj dobitnika dolazi s engleskog govornog područja – njih 29.

Samo dvojica dobitnika, u čitavoj istoriji, odbilo je ovo priznanje – Boris Pasternak 1958, i Žan-Pol Sartr osam godina kasnije.

Podsetimo, prošle godine ova prestižna nagrada dobio je Norvežanin Jun Fose, pre toga Ani Erno, a nagrada, podsetimo, podrazumeva zlatnu medalju i novčanu nadoknadu u iznosu od 11 miliona švedskih kruna, što je nešto više od milion dolara.

BONUS VIDEO: