GLOGOVAC ODIGRAO KLJUČNU ULOGU U NOVOM FILMU RAJKA GRLIĆA: Reditelj otkrio sve detalje o ostvarenju "Svemu dođe kraj" (VIDEO)


IZVOR: Milica Bobinac - 10.10.2024 | 15:35


Beogradska premijera zakazana je za večeras u MTS dvorani.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/Ata Images
GLOGOVAC ODIGRAO KLJUČNU ULOGU U NOVOM FILMU RAJKA GRLIĆA: Reditelj otkrio sve detalje o ostvarenju "Svemu dođe kraj" (VIDEO)

Novi film Rajka Grlića "Svemu dođe kraj" premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Puli, a večeras prvi put stiže pred beogradsku publiku. Od ideje do realizacije prošlo je nekoliko godina, a inspiracije za njegov nastanak nije manjkalo. Ostvarenje je nastalo po motivima romana Miroslava Krleže "Na rubu pameti", a scenario su napisali Grlić i Ante Tomić, već dobro uigran dvojac.

 

 

NIKO NIJE NEVIN

Radnja ovog ljubavnog trilera prati uspešnog zagrebačkog advokata Maksa Pintera (Živko Anočić), koji se sukobljava s moćnim klijentom Dinkom Horvatom (Boris Isaković), jednim od najbogatijih hrvatskih biznismena. Zbog ovog sukoba on izgubi sve, ali ipak se ne predaje. Uz pomoć ljubavi iz mladosti, Ninom Štefančić (Jelena Đokić) i obespravljenih bivših zaposlenima, predvođenih sindikalnom predstavnicom (Ksenija Marinković) kreće u osvetu. S druge strane, niko u ovoj priči nije nevin i svi su duboko isprepleteni.

Foto: ST/Dragan Kadić

Rajko Grlić

Da li svemu dođe kraj, kakav je taj kraj, kako se do njega dolazi i da li je dovoljno "samo" lupiti šakom o sto - svaki gledalac interpretiraće na svoj način. 

- Filmovi su otvorene ploče. Trudili smo se da damo sliku i da svako može u njoj nešto da prepozna i tumači na svoj način. Krležin roman iz kog smo krenuli poslužio je kao osnova - kaže Grlić.

OD ŠETNJE DORĆOLOM DO REALIZACIJE

Tomić je otkrio da je ideja nastala tokom šetnje Dorćolom, a važnu ulogu u celoj priči odigrao je legendarni srpski glumac Nebojša Glogovac jer je Grlić nakon rada s njim ponovo poželeo da snimi film iako je i za "Ustav Republike Hrvatske" govorio da bi mogao da bude njegov poslednji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nebojša Glogovac (1969-2018)

- Ne znam kojom prilikom smo tada bili u Beogradu, ali dugo nakon što smo napravili film "Ustav Republike Hrvatske" u kojem je glavnu ulogu igrao Nebojša Glogovac, imali smo želju da napravimo nešto novo. Sedeli smo na Dorćolu u omiljenom kafiću pokojnog Nebojše i nabacivali smo ideje, a onda se Rajko setio tog Krležinog romana. Od romana smo uzeli malo - onu emociju koja je zajednička i Hrvatima i Srbima i Bugarima, a to je bes zbog nepravde u kojoj živimo. U tom besu se svako prepozna - ispričao je scenarista prilikom susreta s medijima u beogradskoj MTS dvorani.

KRIK UPOZORENJA

Rajko Grlić kaže da su reakcije publike koja je do sada pogledala film odlične. Iako se u filmu direktno obračunava s vlašću, reditelj kaže da su i političari u Hrvatskoj pogledali ovaj film.

- Predsednik drzave je došao na projekciju, a i hrvatska ministarka kulture koja nije bila oduševljena filmom. Običan narod kaže da je film izvrstan, a to je ono za šta ja živim i radim. Ovaj film je za njih rađen. U "Svemu dođe kraj" dajemo samo jedno od mogućih rešenja problema i ovaj film je mali krik upozorenja - objašnjava reditelj.

Foto: ST/Dragan Kadić

Živko Anočić i Janko Popović Volarić

 

PRIČA PUNA NEPRAVDE I BESA

Upravo taj bes u sebi je prepoznao i glavni glumac Živko Anočić, koji je istakao da mu je velika čast što ga je Rajko Grlić uzeo u obzir za ovaj film i dodao da je lako pronašao vezu sa svojim junakom.

Pre nego što sam pročitao scenario delio sam gnev sa mojim junakom jer sam shvatio da moj sin u Osnovnoj školi zna imena pola ministara u Vladi iako se u mojoj kući vesti ne gledaju. Velika frustracija je u meni bila i to je bio moj pokretač. Moj junak samo jednog dana nije više hteo da bude okružen pseudomoralom, odlučio je da lupi šakom o sto i da počne da prati svoje ideale - rekao je Anoćić.

Foto: ST/Dragan Kadić

Deo autorske i glumačke ekipe filma

Važnu ulogu u filmu igra Janko Popović Volarić, koja je dijametralna suprotna onoj koju igra Živko Anočić.

- Moj lik pristaje na aurocenzuru. Rado bi napravio nešto kao Živkov lik, ali lakše mu je ovako da nastavi po starom. Zastrašujuće je što većina ljudi upravo tako razmišlja - kaže glumac.

Premijera filma "Svemu dođe kraj" zakazana je za večeras u beogradskoj MTS dvorani. Film je nastao u saradnji, između ostalog, sa Filmskim centrom Srbije, a među producentima je i Uliks Fehmiju.

 

 

BONUS VIDEO: