DRASTIČNO SKOČILA ČITANOST HAN KANG! Za jedan dan njene knjige prodate u više od 130.000 primeraka!


IZVOR: Republika/M.B. - 11.10.2024 | 11:35


Švedska kraljevska akademija u Stokholmu saopštila je da je južnokorejska književnica Han Kang ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost.

Foto: Tanjug AP
DRASTIČNO SKOČILA ČITANOST HAN KANG! Za jedan dan njene knjige prodate u više od 130.000 primeraka!

Knjige južnokorejske književnice Han Kang prodate su u više od 130.000 primeraka u onlajn knjižarama u Južnoj Koreji za manje od jednog dana nakon što je u Stokholmu objavljeno da je ona ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost.

Knjige Han Kang su sada rasprodate i dostupne su samo u pretprodaji. Prodaja pojedinih njenih knjiga povećana je i nekoliko hiljada puta od kako je dobila Nobelovu nagradu.

Iz onlajn knjižara su rekli za južnokorejsku novinsku agenciju Jonhap da je do sada bila popularna njena knjiga "Vegetarijanac", a da se, nakon što je dobila Nobela, prodaju sve njene knjige.

Foto: Schutterstock

 

Nobelov komitet saopštio je u četvrtak da je Han Kang dobila Nobelovu nagrade za književnost "za svoju napetu poetsku prozu koja se suočava sa traumama iz istorije i koja otkriva krhkost ljudskog života".

Kako se navodi, Han Kang je rođena 1970. u Južnoj Koreji u gradu Gvandžu, a u devetoj godini preselila se sa svojom porodicom u Seul. Hang Kang se na nacionalnom nivou proslavila sa novelom iz 2015. "Vegetarijanac". Ona je napisana iz tri dela i obrađuje posledice koje nastaju kada njen glavni lik odbija da se povinuje normama u unosu hrane.

Foto: www.profimedia.rs

 

U književnosti je debitovala kao pesnikinja objavljivanjem pet pesama, uključujući "Zima u Seulu", u zimskom broju Munhak gva sahoe (Književnost i društvo) 1993. Karijeru romanopisca započela je sledeće godine pobedom Prolećno književno takmičenje u Seulu Šinmun 1994. sa "Crvenim sidrom". Svoju prvu zbirku kratkih priča "Ieosu" (Munji Publishing Compani) objavila je 1995.

Učestvovala je u Međunarodnom programu pisanja Univerziteta u Ajovi tri meseca 1998. uz podršku Umetničkog saveta Koreje. Njen najnoviji roman „Ja se ne opraštam“ dobio je nagradu Mediči u Francuskoj 2023. godine, nagradu Emila Gimea 2024.

 

 

BONUS VIDEO: