PREMIJERA FILMA NASTALOG PO ISTINITOJ PRIČI LJILJANE HABJANOVIĆ ĐUROVIĆ! Evo kada stiže na male ekrane!


IZVOR: Republika/M.B. - 21.10.2024 | 10:10


Nakon ogromnog bioskopskog i festivalskog uspeha ostvarenje "Sveta Petka – Krst u pustinji" premijerno će biti prikazano na RTS.

Foto: ATAImages
PREMIJERA FILMA NASTALOG PO ISTINITOJ PRIČI LJILJANE HABJANOVIĆ ĐUROVIĆ! Evo kada stiže na male ekrane!

Nakon veoma uspešnog bioskopskog život sa više od 100.000 gledalaca, prikazivanja na čak 67 međunarodnih festivala i osvojene 32 nagrade, filmsko ostvarenje "Sveta Petka - Krst u pustinji" konačno stiže na male ekrane. 

Ostvarenje reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića imaće svoju televizijsku premijeru uoči praznika Svete Petke, na prvom programu RTS, u subotu 26. oktobra od 21 čas.

Foto: Foto promo

 

Publika će uživati u posebnom kinematografskom doživljaju slike i zvuka, nastalo po istinitoj priči i bestseleru "Petkana" Ljiljane Habjanović Đurović. Film prati život pobožne mlade Paraskeve, gde upoznajemo njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja. 

Sniman na autentičnim lokacijama u Jordanu, Srbiji i Jašiju, moderan u izrazu i ritmici kadrova, ovaj film nam donosi priču staru vekovima, koja i danas snažno živi u vernicima i poštovaocima Svete Petke. 

Foto: Foto promo

 

Glumačku podelu čine Milena Predić, Milica Stefanović, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Branislav Tomašević, Daniel Sič, Andrej Šepetkovski i Mladen Sovilj kao i nekolicina jordanskih glumaca. 

- S obzirom na to da je glavna radnja filma smeštena u Jordanu, jedan od najvećih podviga jeste bilo savladavanje arapskog jezika. Sreća moja pa nisam morala da reprodukujem bez akcenta nego sam se trudila da bude čisto i razumljivo. Mentor mi je bio profesor Marko Gagić sa arabistike koji mi je sa mnogo strpljenja pomogao da savladam neke sasvim drugačije vokale - rekla je Milena Predić uoči bioskopske premijere filma.

Foto: Foto promo

 

Film "Sveta Petka – Krst u pustinji" je prva srpsko-jordanska koprodukcija, podržana od Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Filmskog Centra Srbije, ali i Kraljevskog filmskog centra Jordana.

 

 

BONUS VIDEO: