Ove namirnice popravljaju raspoloženje, a jedna VOĆKA budi erupciju sreće
IZVOR: Republika - 19.02.2020 | 12:30
Dobro raspoloženje zavisi od mnogo faktora, ali, jedan od njih možemo svesno da kontrolišemo. Naime, autori knjige "Namirnice koje usrećuju" tvrde da postoje namirnice koje doprinose boljem osećaju i raspoloženju.
U knjizi se ističe se blagotvorni učinak banana, avokada, srdela, crne čokolade i šafrana na subjektivan osećaj sreće kod ljudi.
Autori ove knjige, lekar Bernard Fontanil i novinarka Mari Lorens Grezaud, ističu da izbor hrane koju serviramo na tanjir nije bitna samo za naše zdravlje, već i za dobro raspoloženje.
Namirnice koje izazivaju sreću deluju na na hormonske aktivnosti našeg mozga i potpomažu lučenje hormona koji doprinose pojavi dobrog raspoloženja.
Banana se u knjizi spominje kao ultimativna namirnica za sreću zbog triptofana, aminokiseline koju organizam prerađuje u serotonin, neurotransmiter poznat kao hormon sreće koji poboljšava raspoloženje. Isti hormon nalazi se u posoljenom sušenom bakalaru i jetri.
Odličan izbor je i avokado koji sadrži tirozin, aminokiselinu koja se u organizmu prerađuje u dopamin i noradrenalin, dva neurotransmitera, odnosno dve prenosne supstance u nervnom tkivu koje pozitivno utiču na socijalizaciju i libido pojedinca.
Ne treba zanemariti ni to da je avokado bogat magnezijumom, poznatim po antistresnim svojstvima.
Crna čokolada zbog kofeina i teofilina dokazano usrećuje, a začin šafran za psihičku dobrobit koristi se od davnina. Ribe, tačnije srdele, donose i zdravlje i bolje raspoloženje zbog omega masnih kiselina koje sadrže.