Telo vam nešto govori kada vam se stalno jede određena hrana!
IZVOR: Republika - 19.02.2020 | 03:00
Stručnjaci su napravili spisak grupa hrane za kojom ljudi najčešće žude i objasnili što to znači. Nije slučajno što vam se stalno jedu slatkiši, naime, to u velikom broju slučajeva ukazuje da vašem organizmu nešto nedostaje, piše Dejli Mejl.
U zavisnosti od toga koje vam se namirnice jedu, pretpostavlja se da vam organizam šalje poruke da nešto nije u redu.
Nešto slatko - nedostatak hroma
Želja za slatkim ukazije na pad nivoa šećera u organizmu, a nakon konzumiranja slatkiša, šećer se ponovo diže i insulin se oslobađa. Ali to je iznenadna fluktuacija u telu jer će uskoro nivo ponovo pasti i vi ćete opet morati da pojedete nešto slatko. Dakle, što više slatkiša jedete, više će telo tražiti. Da bi se to obuzdalo, stručnjaci savetuju uzimanje hroma, što je važno za normalnu funkciju insulina u telu i normalan protok šećera u krvi.
Telo će imati dovoljno hroma ako je ishrana bogata voćem i povrćem, mesom, ribom i žitaricama. Posebno je korisno jesti brokoli, mahunarke i piti grožđani sok jer je bogat ovim mineralom. Tada se neće dogoditi da, na primer, oko 15 ili 16 sati osetite neodoljivu želju za slatkim.
Foto: Photo by amirali mirhashemian on Unsplash
Samo vam je čokolada na pameti - fali vam magnezijum
Magnezijum Stručnjaci veruju da čak 80 procenata ljudi ima nedostatak magnezijuma u organizmu, i to je dobro za održavanje imunog sistema i sprečavanje upale. Takođe igra ključnu ulogu u balansiranju nervnog sistema i oslobađanju anksioznosti i zdravlja kostiju. Hrana bogata magnezijumom uključuje tamno zeleno lisnato povrće, orašaste plodove, semenke, ribu, pasulj, žitarice, avokado, jogurt, banane i tamnu čokoladu.
Foto: pixabay.com
Slana hrana - nedostatak natrijuma
Neopisiva žudnja za slanom hranom pokazuje da telu nedostaje natrijuma, koji je veoma važan za održavanje vode u telu i samim tim krvni pritisak.
Umesto kesice čipsa, bolje je, na primer, posegnuti za celerom, šargarepom ili slanom ribom.
Foto: pixabay.com
Jede vam se testo - fali vam triptofan
Ukoliko vam se često jede testenina, pirinač, hleb, žitarice, krompir, pasulj to ukazije na nedostatak složenih ugljanih hidrata. Oni sadrže triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja pomaže u regulisanju proizvodnje serotonina, poznatog kao hormon sreće. Nedostatak triptofana u telu dovodi do lošeg raspoloženja i anksioznosti.
U tom slučaju, stručnjaci savetuju da je bolje jesti ćuretinu, jaja, banane ili orašaste plodove, umesto da posežete za, na primer, pečenim pomfritom ili nekim pecivima.
Foto: pixabay.com
Samo biste meso jeli - to je nedostatak gvožđa
Nedostatak crvenog mesa u ishrani može da dovede do nedostatka gvožđa u krvi, koji je odgovoran za transport kiseonika u organizmu i igra veliku ulogu u podršci imunološkog sistema. Ako patite od nedostatka gvožđa, ljudi postaju jako umorni i ne spavaju dovoljno.
Stručnjaci ističu da bi crveno meso trebalo da bude na meniju najmanje jednom nedeljno. Ali gvožđe se takođe nalazi u jetri, žitaricama, sardinama, semenkama bundeve, brokoliju, spanaću, pasulju, itd.
Foto: pixabay.com
Često vam se jede kisela hrana - nedostaju želudačne kiseline
Iznenadna želja da, na primer, jedete kisele krastavce, ukazuje da telu nedostaju želudačne kiseline, a to može prouzrokovati probavne probleme, alergije i osećaj nelagode u trbuhu. Konkretno, stomačna kiselina razgrađuje hranu, dezinficira i sterilizira hranu koju jedemo.
Dobro je piti probiotike (dobre bakterije) jer vraćaju ravnotežu mikrofloru creva, prenosi Dejli Mejl.