Sve vreme pogrešno kuvate kafu! Ovo je pravilan postupak pripremanja omiljenog napitka!


IZVOR: Republika - 27.02.2020 | 07:31


Većina ljudi dan ne počinje bez prve jutarnje kafe, a skoro da se niko do sada nije zapitao da li ovaj napitak spremamo na pravi način.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Domaća, ili turska kafa je nematerijalna kulturna baština Turske potvrđena od strane Uneska, a predstavlja metodu pripreme nefiltrirane kafe.

U pojedinim zemljama u Evropi naziv "turska kafa" nikako ne smete izgovoriti. To je slučaj u Grčkoj. Kod njih je kafa spremljena na ovaj način isključivo "grčka kafa".

Način pripremanja domaće kafe znaju svi, ili se pak misli da je takav način ispravan.

Većina ljudi misli da voda koja se stavi mora da prokuva, pa tek onda da se sipa kafa. Ukoliko je vas odgovor na pitanje da li vam voda proključa pre nego što ubacite kafu potvrdan, onda grešite u načinu pripreme omiljenog napitka.

Foto: Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Foto: Ilustracija

U džezvi voda treba da se zagreje tik do vrenja, pa tek onda treba ubaciti kafu. A onda, kada se džezva vrati na ringlu, potrebno je sačekati da voda provri.

Sklonite je sa šporeta čim počne da vri, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode.

Vaš omiljeni napitak je spreman za konzumaciju.