Zašto za vreme korone odjednom svi mese hleb?! Psiholozi imaju odgovor!
IZVOR: Republika - 22.04.2020 | 06:09
Pandemija korona virusa primorala je milione ljudi da ostanu kod svojih kuća, a pravljenje hleba postalo je jedan od najboljih načina da se reše stresa, piše Gardijan.
Karl Anhalt, nastavnik matematike iz Njujorka godinama nije pravio hleb, ali je, pošto je ostao u u svom stanu za vreme karantina, počeo da razmišlja o hlebu.
On je za Gardijan ispričao da mu spremanje hrane pomaže da se oseća produktivnim i da se lakše nosi sa stresom, kao i da ublaži anksioznost.
List piše da je zabeležen manjak kvasca u supermarketima u Velikoj Britaniji i SAD, a da dobavljači kvasca ocenjuju da je trenutna potražnja "bez presedana".
Osim toga, i Gugl je nedavno pokazao da je pitanje koje se sve češće postavlja kako se peče hleb, a najčešće pitanje je bilo kako napraviti hleb bez kvasca.
Foto: pixabay.com
Psiholozi su počeli da istražuju kuvanje kao terapeutski alat koji pomaže ljudima koji pate od depresije i teskobe, a istraživanje iz 2016, objavljeno u časopisu "Pozitivna psihologija", sugeriše da su ljudi koji se često upuštaju u male i kreativne projekte opušteniji i srećniji, navodi Gardijan.
Ken Forkiš, vlasnik pekare u Portlandu kaže da ljudi žele da imaju svež hleb jer nastoje da izbegnu odlazak u prodavnice.
On takođe navodi da je zatvorenost u kućama podstakla brojne pekare da isprobaju stvari koje pre nisu, kao što je, na primer, kiselo testo.