MISTIČNE MOĆI I VLAŠKE ŽENE! Krupajsko vrelo svi obilaze ovih dana, a niko ne zna šta se krije ISPOD NJEGA


IZVOR: blic.rs, Republika - 14.08.2020 | 08:14


Krupajsko vrelo, pravi biser prirode naše zemlje, jedna je od omiljenih destinacija što naših građana, što turista koji posete Srbiju. Čitav homoljski kraj poznat je kao velika ekološka oaza, a upravo Krupajsko vrelo najvažnije je njegovo obeležje.

Foto: Privatna arhiva

Krupajsko vrelo

Po legendi Homoljske planine su progutale veliku količinu zlata. Sakriveno je u Zlatnoj pećini na dnu Krupajskog vrela koju čuva Tartor, vodeni duh, piše "Luftika".

Svake godine na "đavolji dan" Tartor udara u svoje bubnjeve i priziva druge duhove na svoju slavu.

Samo tog dana ulaz u Zlatnu pećinu je otvoren. Vlaške žene koje žele veliku moć noću ulaze u reku u želji da se prepuste vodenom duhu. Ukoliko uspeju u tome postaju veoma moćne.

Zauzvrat duh traži nagradu, obično mladu i lepu devojku.

Šta se stvarno krije ispod Krupajskog vrela?

Ispod mirne površine Krupajskog vrela nalazi se ulaz u mrežu kanala koji vode do podvodne pećine. Članovi ronilačkog kluba “Triton – AST” iz Beograda delimično su ispitali ove kanale i podvodnu pećinu.

Zanimljivo je da su pri zaronu, ronioci pronašli dokaze o ranijem prisustvu ljudi. Smatra se da su vrelo pre njih istraživali lovci na blago, jer su se pećine Krupajskog vrele inspirisale brojne legende.

Foto: Privatna arhiva

Prema pričama ronilaca koji su uspeli da se spuste do 123 m dubine (nacionalni rekord) pri zaronu se nailazi na čitav niz podvodnih kanala. Prolazak kroz “Želudac”, “Tobogan”, “Malu sobu”, “Šest metara”, “Veliku sobu” i “Glavu ovna”, polupotopljene pećine, moguć je samo uz arijadnu bez koje bi i najiskusniji ronioci bili izgubljeni.

Na 123 metra dubine nalazi se delimično potopljena podvodna pećina, a duboko u utrobi zemlje već prokopani tuneli koji vode ka površini zemlje.

 
$bp("Brid_97392626", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Kako doći do Krupajskog vrela?

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji ispod zapadnog krečnjačkog odseka Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, na nadmorskoj visini od 220 metara. Smešteno je u ataru sela Milanovca, udaljenom od Žagubice oko 35 kilometara.

Posebno je zanimljiv prilaz Krupajskom vrelu. Kada krenete tim putem i prođete staru vodenicu, lako vam se može učiniti da pomislite da puta, zapravo više i nema. Ali samo pravi znatiželjnici i ljubitelji prirode će ugledati jedan prilično uzan prolaz i par stepenika, izrađenih od prirodnog kamena.

Foto: Privatna arhiva

Kada krenete tim stepenicama naniže, ugledaćete dva omanja bazena. Nemojte biti iznenađeni, jer su i jedan i drugi puni većih i manjih primeraka riba.

I još niste stigli do Krupajskog vrela… uživajte u prizoru koji čine brojna manja jezera i vodopadi, dok idete tik uz stenu. Kada naiđete na treće manje jezero, možete računati da ste stigli blizu cilja. Jer posle njega, treba samo da prođete kroz kraću šumsku stazu i nemojte se zbuniti kada vidite koliko je uska.