OTKRIVENA MISTERIJA SVAKOG DOMA: Evo zašto neke kokice ne puknu!


IZVOR: Republika - 03.02.2018 | 23:44


Magazin Biznis insajder odgovara na pitanje zašto pojedina zrna kukuruza ne puknu dok pravimo kokice.

Foto: pixabay.com

Uživajte u omiljenoj grickalici - iako nisu sve pukle

Stvar je u tome što je ljuska kukuruznog zrna otporna na vodu, kaže Helen Cerski, autor knjige "Storm in a Cup". 

- Ispod opne, u unutrašnjosti zrna, nazi se određena količina vode i gustin - objašnjava Cerski. 

Kako se zrna zagrevaju, tako voda počinje da isparava. Zrno se širi, sve dok u jednom trenutku zbog pritiska opna ne pukne. 

Pojedina zrna kukuruza su zbog oštećenja već izgubila vlagu, tako da ovaj proces nije više moguć jer nema isparavanja vode, a samim tim nema ni pritiska.